ŠOK U BARCELONI

Tito Vilanova odlazi s klupe zbog zloćudnog tumora

Srijeda, 19. prosinca 2012. 14:58 Napisao/la  SC

Jordi Roura, inače jedan od suradnika Tita Vilanove,  preuzet će vođenje momčadi

Tužna vijest stiže s Nou Campa.  Četrdesetčetverogodišnjem treneru Barcelone Titu Vilanovi nakon godinu dana vratio se zloćudni tumor parotidne žlijezde (slinovnice) koji je operacijskim zahvatom uklonio u studenome prošle godine.  Riječ je o najvećoj slinovnoj žljezdi u ljudskom organizmu. Da se tumor nažalost vratio otkriveno je tijekom nedavnoga rutinskog liječničkog pregleda i Vilanova će u četvrtak biti podvrgnut operativnom zahvatu. Jordi Roura, inače jedan od suradnika Tita Vilanove,  preuzet će vođenje momčadi.

Vilanovin omjer
Utakmice 27
Pobjeda 23
Porazi 2
Uspješnost 85,18%

Zbog novih nesretnih okolnosti u prostorijama Barce otkazan je božićni domjenak i druženje s novinarima koji su vrlo brzo otkrili nesretan razlog. Barcelona je na svojoj službenoj stranici potvrdila da će Vilanova na operaciju.

Podrška od Reala, Beniteza, Nadala...
Na vijest o povratku zloćudne bolesti treneru Barcelone reagirao je sportski svijet. Xavi Hernandez, Gary Lineker, Rafa Benitez, Rafael Nadal, Guti, Real Madrid... svi su dali podršku Titu Vilanovi u borbi s rakom.
- Real Madrid želi izraziti svoju podršku, ljubav i suosjećanje Barceloninom treneru Titu Vilanovi. Nadamo se da će se brzo oporaviti - stoji u priopćenju za medije na službenoj internetskoj stranici kluba.

- Ostat će u bolnici tri do četiri dana. Nakon operacije Tito Vilanova ići će na kemoterapiju i radijaciju. To će trajati oko šest tjedana. Ovisno o tome kako će se brzo oporavljati, Vilanova bi mogao u isto vrijeme voditi Barcelonu, stoji na službenoj stranici katalonskog kluba.

Liječnici su optimistični jer je operacija lakše prirode nego ona u studenom prošle godine. Radi se o dva centimetara velikom limfnom čvoru. Vilanova bi mogao, ako sve prođe u redu, Božić i Novu godinu provesti u krugu svoje obitelji. O povratku na klubu Barcelone još je teško prognozirati.

- U ovom je trenutku najbitnije da se Tito oporavi. On je vrlo jak i uvjereni smo da će se vratiti, a mi ćemo mu u tome maksimalno pomoći, rekao je predsjednik Barcelone Sandro Rossel.

- Nastavit ćemo raditi prema njegovom planu i svu našu energiju usmjerit ćemo prema njegovom ozdravljenju. Jedno je sigurno, Tito je i dalje naš trener i nemojte ga otpisivati, dodao je Andoni Zubizzareta, koji je danas odradio treninge s prvom momčadi.

Vilanova je na kraju prošle sezone naslijedio svoga učitelja i prijatelja Guardiolu i to vrlo uspješno.

Nakon pola sezone, uvjerljivo su vodeća momčad Španjolske sa čak 13 bodova prednosti pred Real Madridom i sa čak 15 pobjeda i tek jednim neriješenim rezultatom. Uz to Barcelona je u drugoj fazi Lige prvaka i nakon prve utakmice osmine finala Kupa Kralja ima prednost protiv Cordobe od 2:0. Službena izjava kluba na temu ovih izvanrednih i nesretnih okolnosti očekuje se večeras u 18 sati, a simptomatično, sve se poklopilo s današnjim povratkom Erica Abidala u momčad za što je konačno dobio liječničku dozvolu nakon što je operirao rak jetre.