EPILOG ENGLESKOG DERBIJA

Chelsea podnio žalbu na rasističko ponašanje suca

Ponedjeljak, 29. listopada 2012. 12:15 Napisao/la  SC

Čelnike Chelsea zapravo smeta da se sudačke pogreške uvijek događaju na štetu protivnika Manchester Uniteda

Chelsea je podnio žalbu matičnom savezu (FA) zbog ponašanja Marka Clattenburga, suca utakmice protiv Manchester Uniteda. Chelsea je poražen rezultatom 2:3 nakon što je Clattenburg ničim izazvan isključio Fernanda Torresa i priznao pobjednički pogodak iz zaleđa.

Međutim, čelnici Chelsea nisu se žalili na suđenje nego na Clattenburgov jezik u kojemu je bilo primjesa rasizma. U Chelseaju znaju da nema smisla žaliti se na suđenje, poglavito kada je protivnik Manchester United. Ali žalba zbog rasističkog ponašanja…

U Engleskoj traje snažna kampanja protiv rasizma u nogometu, kazne su drastične. U svojevrsnom lovu na vještice u javnoj komunikaciji pazi se na svaki pridjev. U atmosferi linča dovoljno je optužiti da bi se nekoga dezavuiralo.

U žalbi vodstvo Chelsea ne navode igrača kojega je Clattenburg uvrijedio rasističkim primjedbama, ali je jasno da je riječ o Nigerijcu Mikelu koji je također trebao dobiti crveni karton ako se pita menadžera Manchester Uniteda Alexa Fergusona. Clattenburg nije htio dati izjavu, samo je poručio da pozdravlja namjeru FA da istraži optužbe.

Chelsea tereti Clattenburga i za neprimjereni rječnik u ophođenju s jednim bijelim igračem. Ni njegovo se ime službeno ne navodi iako je riječ o Juanu Mati. Nažalost, ništa neće promijeniti ishod utakmice i mučan dojam da je Manchester United pobijedio isključivo zbog sudačkih pogrešaka.

Čelnike Chelsea zapravo smeta da se sudačke pogreške uvijek događaju na štetu protivnika Manchester Uniteda.