EP Italija u produžecima slomila Austriju, Chiesa i Pessina donijeli plasman u četvrtfinale

Subota, 26. lipnja 2021. 23:34 Napisao/la  SC

Ovom pobjedom Talijani su srušili svjetski rekord u broju odigranih minuta bez primljena pogotka, Mancinijeva momčad zaustavila se na 1166 minuta

Federico Chiesa
Federico Chiesa

Nogometaši Italije pobijedili su Austriju 2:0 nakon produžetaka i izborili plasman u četvrtfinale Eura 2020, u kojem će se susresti s pobjednikom susreta Belgija – Portugal.

Italija je jedno od najugodnijih iznenađenja europske smotre, ali tijekom prvih devedeset minuta utakmice protiv Austrije izostala je ona ubojitost koja je njihovu igru krasila u prvim trima utakmicama na prvenstvu.

Čak su i plesali po ivici, u 65. minuti Marko Arnautović je glavom zatresao mrežu Gigija Donnarumme, ali je na asistenciju VAR sobe pogodak poništen zbog zaleđa.

Austrijanci su odigrali dobru utakmicu, ravnopravno su parirali favoriziranoj momčadi Roberta Mancinija, ali nadmoć u kvaliteti došla je do izražaja u produžetku.

U 94. minuti Federico Chiesa, kojega je Mancini u igru poslao u završnici utakmice, pokušao je iskoristiti jednu lijepu prigodu, ali Bachmann je bio priseban i na pravom mjestu.

U 95. minuti Bachmann je bio nemoćan protiv istog igrača.

Krasno je Chiesa primio dubinsku loptu Spinazzole iskosa na desnoj strani, lijepo je prevario Lainera koji je otputovao u prazno i snažnim i preciznim volejem zaparao suprotnu malu mrežicu i – odveo Italiju u četvrtfinale.

U 105. minuti Matteo Pessina potvrdio je pobjedu.

Austrijanci su do utješnog pogotka stigli u 114. minuti, Schaub je izveo korner, a Saša Kalajdžić je lijepo izmakao kontroli talijanskih braniča i svladao odličnog Donnarummu.

Ovom pobjedom Talijani su srušili svjetski rekord postavljen u vrijeme kada je njihova vrata čuvao legendarni Dino Zoff, njihov niz bez primljenog pogotka tada je stao na 1142 minute, Mancinijeva momčad produžila ga je na 1166 minuta, što se za današnji nogomet čini pomalo nestvarnim podatkom.

A prekinuli su i još jednu negativnu tradiciju, do utakmice protiv Austrije nikada na europskom prvenstvu nisu postigli gol u produžetku, sada su to uspjeli.

Iz osmog pokušaja.

ITALIJA: Donnarumma, Spinazzola, Acerbi, Bonucci, Di Lorenzo, Verratti (67 Locatelli), Jorginho, Barella (67 Pessina), Insigne (108 Cristante), Immobile (84 Belotti), Berardi (84 Chiesa).

AUSTRIJA: Bachmann, Lainer (114 Trimmel), Dragović, Hinteregger, Alaba, Schlager (106 Gregoritsch), Grillitsch (106 Schaub), Laimer (114 Islanker), Sabitzer, Baumgartner (90 Schopf), Arnautović (97 Kalajdžić).

Četvrtfinale: Italija – Austrija 2:1 (Chiesa 95, Pessina 105/Kalajdžić 114)