DFB PROTIV "SALUTIRANJA"

Mandžukiću i Shaquiriju opomena

Ponedjeljak, 19. studenog 2012. 18:04 Napisao/la  SC

Iako je moja proslava možda pomalo nesretna i nespretna, ja tako često slavim pogotke, objasno je Mandžukić

 

Desnica kojom je Mario Mandžukić proslavio pogodak protiv Nürnberga podigla je popriličnu prašinu i izazvala brojne polemike. Uz njega je salutirao i Švicarac kosovskih korijena Xherdan Shaqiri. Oba igrača opomenuta su u ponedjeljak poslijepodne od strane Njemačkog nogometnog saveza, a u izjavi neimenovanog dužnosnika Kuće njemačkog nogometa obojici je savjetovano da zaborave na ovakav način proslave golova kako bi bile spriječene pogrešne interpretacije.

Iako su čelnici Bayerna nastojali svim silama "ugasiti požar" Mandžukićev menadžer Ivan Cvjetković potvrdio je da je ovaj hrvatski vojni pozdrav bio namijenjen oslobođenim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Bayernov dvojac od optužbi se branio na različite načine, pa je tako Mandžukić u svoju obranu rekao

- Prepun emocija otrčao sam prema našim navijačima kako bih s njima proslavio gol. Iako je moja proslava možda djelovala pomalo nesretno i nespretno, ja tako često slavim pogotke, objasno je Mandžukić, koji je na svojoj službenoj stranici napisao i ovo:

- Dragi fanovi, ovim putem Vam se obraćam uz obrazloženje situacije zbog nastalih natpisa u novinama. Nije to bilo ništa senzacionalno da bi se o tome trebalo medijski ni bilo kako drugačije raspravljati. Hrvat sam i dijelim sreću svojih sunarodnjaka. Moj pozdrav bio je samo izraz jako osobne emocije koju sam osjećao, kao i svaki hrvatski građanin, te ga u takvom kontekstu treba i tretirati. Sve drugo je potpuno nevažno.

Drugoopomenuti Shaquiri upitan da pojasni svoje ponašanje rekao je doslovno:

- Nemam pojma o politici u Hrvatskoj.