Europska liga: Benfica dočekuje Juventus, španjolski obračun u Sevilli

Četvrtak, 24. travnja 2014. 14:39 Napisao/la  SC

Europska liga, prve utakmice polufinala (21.05): Benfica - Juventus (HTV 2), Sevilla - Valencia. Četiri najbolje momčadi u natjecanju ostale su u borbi za dva mjesta u torinskom finalu sredinom svibnja.

Portugalci ponovno prijete, no protivnik u polufinalu Europske lige nije za podcjeniti. Talijanski prvak Juventus večeras će u Lisabonu imati težak zadatak protiv novog portuglaskog šampiona, koji je tu titulu osigurao dva kola prije kraja. Juventusu je večerašnje polufinale Europske lige prvi izlazak među četiri najbolje momčadi u nekom europskom natjecanju nakon jedanaest godina stanke. Iz oba tabora bili su pažljivi u najavi utakmice.

- Vjerujem kako će sve biti odlučeno u uzvratu sljedećeg tjedna u Torinu. Očekuje nas teška i tvrda utakmica, protiv taktički vrlo jakog suparnika. Juventsu igra u sustavu koji je teško čitati, u kojem igra rijetko koja momčad izvan Italije. Unatoč tome, i mi i oni gajimo sličnu nogometnu filozofiju, rekao je trener Benfice Jorge Jesus. 

Benfica kod kuće nije izgubila proteklih dvanaest europskih utakmica, u neviđenoj je formi glede domaćeg prvenstva, ima samo jedan poraz uz ispadanje od ljutog rivala Porta u Kupu. Nisu stoga bez pokrića njihove najave o tituli pobjednika Europske lige, u nadmetanju u kojem su lani ostali kratki u finalu od Chelseaja, zahvaljujući kasnom pogotku Branislava Ivanovića.

Antonio Conte, aktualni trener Juventusa bio je član prve jedanaestorke torinske momčadi u posljednjem europskom ogledu ova dva kluba. Bilo je to u sezoni 1992/93. kada je Juventus izbacio Benficu u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA, te kasnije došao do kraja.

- Osvojio sam Kup UEFA-e kao igrač, ali sada mi je život u ulozi trenera mnogo drukčiji. Izgledi za prolazak u finale su sasvim podjednaki. Imam mnogo respekta prema Jesusu i svemu što radi s Benficom, a mislim da radi odličan posao. Benfica je već osigurala domaću titulu, dok mi još nismo, moramo igrati koncentrirano na oba fronta, rekao je Conte.

U drugom polufinalnom susretu sastat će se dva španjolska nogometna velikana - Sevilla i Valencia. Okršaj na Pizjuanu ne smije se dovoditi ni u kakvu svezu sa domaćim prvenstvom, poručio je Sevillin trener Unai Emery, koji je od 2008. do 2012. bio upravo čelni čovjek struke u Valenciji.

- Primera nema nikakve veze s Europskom ligom, mi moramo ostati koncentrirani i dati sve od sebe kako bi osigurali finale u Torinu. Bio sam u Valenciji četiri godine, to me samo učinilo boljim trenerom i čovjekom, sada sam sto posto posvećen radu u Sevilli. To što sam trenirao naše suparnike večeras nije naša prednost, očekujem najbolje izdanje gostiju, rekao je Emery.

Sevilla je Kup UEFA-e osvojila dvaput uzastopce (2006 i 2007), a velike izglede za ponoviti takav uspjeh imaju i ove sezone. Ipak, iz Valencije naglašavaju kako ih Sevilla ove sezone još nije pobjedila. Dodaju kako će učiniti sve da se to ne dogodi niti u novom dvoboju.

- Nismo favoriti, iako želimo pobjedu na Pizjuanu, kao i uvijek. Oni koji nas unaprijed otpisuju moraju znati da smo s njima u veljači ondje igrali 0:0, a da smo na svojoj Mestalli slavili 3:1. Idemo izvući aktivan rezultat pred domaći uzvrat a onda je sve moguće, kazao je Juan Antonio Pizzi, trener Valencije.

Sevilla se u domaćem prvenstvu nalazi na petoj poziciji s tri boda zaostatka za Athleticom, s kojim se u nedjelju susreće u Baskiji. Taj će susret po svemu sudeći odlučivati o putniku u kvalifikacije Lige prvaka sljedeće sezone. Valenciji pak Villareal na sedmom mjestu također odmiče tri boda, što donosi Europsku ligu, a u nedjelju im na Mestallu dolazi zahuktali madridski Atletico sa šampionskim ambicijama.