JUGONOSTALGIJA

FFM želi okupiti Mandžukića, Džeku, Modrića, Ivanovića...

Subota, 19. travnja 2014. 13:10 Napisao/la  SC

Makedonski savez pokušava organizirati utakmicu između momčadi svijeta i momčadi bivše Jugoslavije

Makedonski nogometni savez (FFM) gaji nadu da će pod pokroviteljstvom UEFA-e i FIFA-e okupiti najbolju momčad s prostora bivše Jugoslavije! Povodom obilježavanja 50. godišnjice humanitarne utakmice odigrane u korist obnove potresom razorenog Skopja, FFM želi na stadionu Filip Veliki u Skopju ponovo organizirati utakmicu između najbolje momčadi svijeta i najbolje momčadi sastavljene od igrača bivše Jugoslavije.

Naime, 23. rujna prije pedeset godina u Beogradu su igrale reprezentacija Jugoslavije i selekcija svijeta za koju su igrali  Schnellinger, Voronin, Yashin, Lala, Augusto, Masopust, Zeller, Simoes, Eusebio, Sandor... Selekcija svjetskih zvijezda pobijedila je Jugoslaviju rezultatom 7:2, Eusebio postigao je četiri, Zeller dva pogotka... Za Jugoslaviju su igrali Šoškić, Škorić, Melić, Vasović, Samardžić, Čebinac, Zambata, Kostić, Galić, Skoblar...


Iako Jugoslavija davno ne postoji, čelnici FFM smatraju da bi takva utakmica vratilu vjeru u sportske i humane tekovine nogometa. Ideja zvuči prilično utopistički, u zgusnutim  obvezama današnje zvijezde poput Messija, Ronalda ili Ibrahimovića teško mogu pronaći slobodnog vremena za igranje revijalnih utakmica. Osim toga bogati sponzori danas su postali utjecajniji od FIFA-e i UEFA-e kada su u pitanju revijalne utakmice. Da  se takva utakmica igra u Qataru, a ne u Skopju, možda bi se najveće zvijezde odazvale pozivima.

Što se tiče igrača s prostora bivše Jugoslavije, njihovo okupljanje danas nema  nikakav društveno-politički smisao.  Jedino bi jugonostalgičari došli na svoje kada bi u istom dresu zaigrali, primjerice, ovi igrači: Handanovič (Slovenija) - Ivanović (Srbija), Spahić (BiH), Nastasić (Srbija), Kolarov (Srbija) - Modrić (Hrvatska), Rakitić (Hrvatska), Matić (Srbija) - Vučinić (Crna Gora), Mandžukić (Hrvatska), Džeko (BiH)