Novi pravilnik: FIFA definirala rodiljni dopust profesionalnih nogometašica

Utorak, 12. siječnja 2021. 18:18 Napisao/la  SC

Bitna dopuna RSTP-a odnosi se na uvođenje posebnih radnih uvjeta za profesionalne igračice koji osiguravanju minimalne uvjete vezano uz trudnoću i majčinstvo

Još jedna pobjeda ženskog nogometa
Još jedna pobjeda ženskog nogometa

Vijeće FIFA-e usvojilo je izmjene dva važna Pravilnika o statusu i transferima igrača (RSTP) kako bi zaštitilo nogometašice.

Bitna dopuna RSTP-a odnosi se na uvođenje posebnih radnih uvjeta za profesionalne igračice koji osiguravanju minimalne uvjete vezano uz trudnoću i majčinstvo.

Izmjene i dopune određuju minimalni standard koji se ima primijeniti na svjetskoj razini, dok svaki savez može u svojim internim propisima uvesti i snažniju zaštitu za igračice.

RSTP sad izričito definira rodiljni dopust kao vremensko razdoblje od najmanje 14 tjedana plaćenog dopusta, s time da najmanje osam tjedana treba koristiti nakon poroda.

Ovu najkraće vremensko razdoblje je u skladu s preporukom Međunarodne organizacije rada i njenom Konvencijom o zaštiti majčinstva, 2000. (Br. 183).

Novi članak 18 stavak 7 određuje da rodiljni dopust mora biti plaćen u iznosu jednakom dvije trećine ugovorene plaće, tijekom trajanja ugovora, osim ako postoje povoljnije odredbe u nacionalnom zakonodavstvu ili kolektivnom ugovoru.

Osnove novih zaštita mogu se pronaći u novom članku 18quater, koji se odnosi na:
• valjanost ugovora, koja ne smije ovisiti o tome hoće li igračica zatrudnjeti, je li trudna, ili općenito koristi svoja majčinska prava;
• prava igračica kad ostanu trudne. Trudna igračica ima naročito pravo na: izabrati nastaviti pružati sportske usluge ili radne usluge na drugačiji način; samostalno odrediti datum početka rodiljnog dopusta; povratka nogometnoj aktivnosti po završetku rodiljnog dopusta;
• obvezu klubova da omoguće igračicama koje su rodile prikladno mjesto za dojenje i/ili izdajanje po povratku sa rodiljnog dopusta;
• posebnu zaštitu od raskidanja ugovora zato što je igračica ostala trudna, na rodiljnom je dopustu ili koristi prava općenito povezana s majčinstvom, te značajne financijske i sportske posljedica za klubove koji se tako ponašaju.

Naposlijetku, te u istom smislu, izmjene i dopune članka 6 stavka 1 sada omogućuju iznimnu registraciju igračice izvan prijelaznog roka kako bi se ili privremeno zamijenila igračica koja je na rodiljnom dopustu ili se igračica vratila s porodiljnog dopusta.

Savezi moraju na odgovarajući način izmijeniti i dopuniti svoje nacionalne pravilnike. Prednost bi trebalo dati igračicama koje su se vratile s rodiljnog dopusta radi sudjelovanja u domaćim natjecanjima.

Opisane izmjene i dopune su obvezujuće na nacionalnoj razini, osim ako postoje povoljnije odredbe u nacionalnim propisima, te moraju biti provedene interno u roku šest (6) mjeseci od stupanja na snagu.