Copa America: Čileanci na krilima Eduarda Vargasa stigli do finala protiv brojčano inferiornijeg Perua

Utorak, 30. lipnja 2015. 03:36 Napisao/la  SC

Susret poluzavršnice: Čile - Peru 2:1. Čileanci će pred svojim gledateljima imati priliku doći do prvog naslova kontinentalnog prvaka u povijesti

Copa America - susret poluzavršnice

ČILE - PERU 2:1

Nacionalni stadion, Santiago. Gledatelja 48.000

Sudac: Jose Argote (Venezuela)

Strijelci: 1:0 Vargas (42) 1:1 Medel (60-ag) 2:1 Vargas (64)

Žuti karton: Zambrano (Peru)

Crveni karton: Zambrano (20 - drugi žuti)

ČILE: Bravo - Isla, Medel, Rojas, Albornoz (46 Mena) - Vidal, Diaz (46 Pizarro), Aranguiz - Valdivia (86 Gutierrez) - Vargas, Sanchez

PERU: Gallese - Advincula, Zambrano, Ascues, Vargas - Ballon, Lobaton (73 Yotun) - Carrillo (73 Pizarro), Farfan, Cueva (27 Ramos) - Guerrero

Domaćin Copa Americe, reprezentacija Čilea, postala je prvi finalist tog natjecanja. U prvom polufinalu pobijedila je Peru 2:1. Nakon prolaska skupine, Čile je u četvrtfinalu izbacio branitelja naslova Urugvaj, a u polufinalu mu se s druge strane terena našao Peru.

Peru se, doduše, nije dao impresionirati čileanskom euforijom i već u devetoj minuti Farfan je glavom pogodio vratnicu, ali je u 20. minuti ostao bez isključenog Zambrana, zbog neopreznog naleta nogom na leđa Aranguiza. Čile je s igračem više napokon preuzeo kontrolu nad igrom, ali su Valdivia i Vargas bili neprecizni u najizglednijim šansama pred Galleseovim golom. S druge strane, Peru nije bio sasvim bezopasan, stvorivši dvije-tri poluprilike iz prekida ili protunapada.

Međutim, Peruanci nisu izdržali s nulom do poluvremena. Igrala se 42. minuta kada se Sanchezov ubačaj odbio od vratnice, a Vargas nekako uspio ugurati loptu preko crte.

Vargasu je početkom drugog poluvremena poništen pogodak zbog zaleđa, da bi u 60. minuti stadion utihnuo, kada je Medel skrenuo peruanski ubačaj s desne strane u vlastitu mrežu za izjednačenje.

No, Čile je u Vargasu imao pravi odgovor. Napadač je opalio s 25 metara i matirao Gallesea te vratio domaćinu pogodak prednosti, ali i prijeko potrebno samopouzdanje.

Dok je Peru s desetoricom pokušavao izaći na čileansku polovicu i ponovno poravnati, Sampaolijeva je momčad imala nekoliko prilika zapečatiti pobjedu, ali prije svih Valdivia, Sanchez i Vidal nisu pronašli metu. Ipak, to nije umanjilo veselje domaćih nogometaša, koji će se pred svojom publikom za kontinentalnu titulu boriti protiv Argentine ili Paragvaja.