Zlatko Dalić: Da smo uspjeli zaključiti utakmice protiv Albanije i Italije, ja ne bih bio tu!

Četvrtak, 27. lipnja 2024. 21:09 Napisao/la  SC

Izbornik hrvatske reprezentacije za HRT  rezimirao neuspjeh u Njemačkoj

Zlatko Dalić: Da smo uspjeli zaključiti utakmice protiv Albanije i Italije, ja ne bih bio tu!
Foto: yahoo.com

Zlatko Dalić gostovao je na HRT-u, izbornik hrvatske reprezentacije ovako je između ostalo rezimirao neuspjeh u Njemačkoj:

- Ja sam taj koji sa svojim stožerom određujem igrače i taktiku. Ja donosim odluke i ovaj neuspjeh je moja odgovornost. Ne želim tražiti alibi u igračima i sucima. Ja sam taj koji odgovaram za sve. Igrači su dali sve od sebe. Nama se cijeli Euro sveo u 90 sekundi. Da smo uspjeli zaključiti utakmice protiv Albanije i Italije imali bismo šest bodova i ja ne bih bio tu. Pričali bismo o fantastičnoj Hrvatskoj koja je pobijedila europske prvake. Mi bismo čekali Švicarce i bilo bi šest bodova. Odbijte tih 90 sekundi i Hrvatska je drugačija, istaknuo je Dalić.

Na pitanje da li bi nešto promijenio uoči početka EP-a ovako je odgovorio:

- Nakon utakmice protiv Portugala cijela javnost i svi mi smo bili prezadovoljni kako je to izgledalo. Dobili smo u Portugalu jako dobru reprezentaciju. Došla je Španjolska koja je sličan tip reprezentacije i nisam htio ništa mijenjati. Predstava u Portugalu dala nam je ogromno samopouzdanje i nisam htio to kvariti. Dođe Španjolska i mi odigramo loše, ali mi smo prvi nakon 134 utakmice koji smo im uzeli posjed. Imali smo više šansi, više udaraca, ali smo primili tri jeftina gola. Zaslužen poraz... Svi su u fazi obrane bili jako loši. Stajali smo daleko od igrača, primili brzo golove i to te ubije. Nije se lako vratiti nakon takve situacije. Jednostavno smo svi kolektivno podbacili protiv Španjolaca. Nije nitko pojedinačno krivac, rekao je Dalić.

Najbolji hrvatski igrači (Modrić, Perišić, Brozović...) nisu bili ni približno na očekivanoj razini:

- Govorimo o igračima koji su sa mnom od prvog dana. Ako tu izuzmemo Kovačića i Livakovića koji su mlađi, ostaje tih pet senatora kojih se nikada neću odreći. Oni će biti u reprezentaciji dokle god budemo igrali. Luka Modrić? Tko bi ga se odrekao? Ivan Perišić je "krivac" što mi nismo prošli dalje. Nažalost bio je ozlijeđen, da je on bio 100% spreman sigurno bismo prošli. Tko bi ga se odrekao? Andrej Kramarić? Najbolji hrvatski strijelac, tko bi se njega odrekao. Marcelo Brozović? Najbolji zadnji vezni u hrvatskoj povijesti. Da je bio netko bolji igrao bi prije njega. Nema nitko bolju energiju od njega. Otišao je u Saudijsku Arabiju i slažem se da je pao u formi, ali opet je najbolji naš zadnji vezni. Mi smo protiv Italije istrčali 120 kilometara, Hrvatska 122. Marcelo Brozović je istrčao 13,5 kilometara, a Barella 12 kilometara, kazao je Dalić.