EP Hrvatska ostala bez pobjede u Hamburgu, Albanija izjednačila u 95. minuti

Srijeda, 19. lipnja 2024. 17:01 Napisao/la  SC

U nemoći su prednjačili senatori (Perišić, Modrić, Brozović...) od kojih je samo jedan (Brozović) ostao u svlačionici na odmoru

Andrej Kramarić
Andrej Kramarić

Hrvatska i Albanija remizirali su u Hamburgu u utakmici 2. kola u skupini, Hrvatska u zadnjoj utakmici protiv Italije samo pobjedom može ostvariti plasman u drugi krug.

Evo rezimea prvoga dijela što se tiče konkretnijih poteza.

U 11. minuti Asani je ubacio zdesna, Laci je iz druge linije utrčao u prazni prostor između Brozovića i Šutala i glavom skrenuo loptu u mrežu kraj ne baš rezolutnog Livakovića - 0:1.

U 31. minuti Asani je odigrao dubinski pas, Brozović je skrenuo loptu u padu, Šutalo je pao, Asllani se slijeva pojavio sam ispred Livakovića, koji je obranio zicer u situaciji jedan na jedan.

U sudačkoj nadoknadi Asani je ubacio lijevom nogom zdesna, Manaj se pojavio sam na 8 metara od Livakovića, glavom u padu nije loptu zahvatio toliko jako da Livaković ne bi mogao obraniti drugi zicer.

U 26. minuti Majer je ubacio zdesna, Petković nije dobro zahvatio loptu glavom u jedinoj (polu)prilici za hrvatsku reprezentaciju.

Što se tiče igre, u prvom poluvremenu hrvatska reprezentacija odavno u jednoj utakmici na postavljenu obranu nije izgledala sporije, bezidejnije i nemoćnije u igri jedan na jedan, što je bilo presudno da bi se stvorio višak.

U nemoći su prednjačili senatori (Perišić, Modrić, Brozović...) od kojih je samo jedan (Brozović) ostao u svlačionici na odmoru.

Takav intezitet olakšao je posao albanskoj reprezentaciji u obrani, nisko postavljeni albanski blok izgledao je neprobojno iako je bilo uočljivo da Hrvatska igra protiv reprezentacije osrednje europske kvalitete.

Dvije promjene nakon odmora (Sučić, Mario Pašalić) dignule su intezitet igre, albanska reprezentacija odmah je počela patiti pod pritiskom u niskom bloku, posebice je bilo važno da Albanci više nisu mogli organizirano izlaziti iz zadnje trećine.

Sučić (50) i Kovačić (53) testirali su Strakoshine mogućnosti, Šutalo (58) na prvoj vratnici nije dobro zahvatio loptu glavom nakon ubačaja iz kuta, pritisak je stalno rastao...

U 69. minuti Pašalić nije dobro zahvatio loptu glavom nakon Perišićeva ubačaja, ulaskom pokretljivoga Budimira još je više pojačan pritisak, Budimir je bio u bazi obadva pogotka.

U 74. minuti Budimir je odigrao Kramariću na lijevoj strani kaznenog prostora, uslijedila je varka tijelom za pripremu udarca, Kramarić je kroz Hysajove noge loptu poslao u mrežu - 1:1.

Dvije minute kasnije euforična hrvatska reprezentacija riješila je pitanje pobjednika uz pomoć sportske sreće, Budimir je odigrao Sučiću udarac kojega je se odbio od Djimsitija, natrčao je Gjasula od kojega se lopta odbila u mrežu - 2:1.

Albanija je morala mijenjati način igre, počela se otvarati, ali je izravno postala opasna tek kada ušao Hoxha.

Napadač Dinama promijenio je odnose snaga, u 89. minuti Hoxha je prošao slijeva do 18 metara po sredini, Livaković je uspio obraniti.

U sudačkoj nadoknadi Daku je dignuo tenzije u kaznenom prostoru bez posljedica.

U 95. minuti Hoxha i Mitaj stvorili su višak na lijevoj strani, Mitaj je ubacio prizmeno, Šutalo je traljavo odbio loptu koja je stigla do Gjasule, koji je loptu kroz Gvardiolove noge poslao u mrežu - 2:2.

Utakmica je završila Kovačićevim udarcem, Strakosha je bez problema obranio.

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Šutalo, Gvardiol, Perišić (84 Sosa), Modrić, Brozović (46 Sučić), Kovačić, Majer (46 Mario Pašalić), Kramarić (84 Baturina), Petković (69 Budimir)

ALBANIJA: Strakosha, Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj, Asllani, Ramadani (85 Hoxha), Laci (72 Gjasula), Asani (64 Seferi), Bajrami, Manaj (85 Daku)

Utakmica 2. kola, Skupina B: Hrvatska - Albanija 2:2 (Kramarić 74, Gjasula 76-ag/Laci 11, Gjasula 90+5)