Joško Skoblar proglašen Vitezom nacionalnog reda zbog zasluga u francuskom nogometu

Petak, 08. travnja 2016. 17:01 Napisao/la  SC

Ovo priznanje mi zaista puno znači i oduševljen sam takvim respektom koje su mi Francuzi ovime pokazali. Prekrasno je vidjeti da te netko toliko cijeni, rekao je Skoblar

Gradonačelnik Marseillea i predsjednik Metropole Aix-Marseille-Provence Jean-Claude Gaudin uručio je u petak Josipu Skoblaru iznimno priznanje, Skoblar je proglašen Vitezom nacionalnog reda zbog zasluga u francuskom nogometu.

Skoblar je najzapaženiji dio iznimne igračke karijere proveo upravo u Marseilleu gdje je zabio 151 pogodak u 174 nastupa, uključujući i sezonu u kojoj je zabio 44 pogotka što ga je svrstalo na europski vrh.

Na svečanoj ceremoniji okupilo se stotinjak ljudi, uključujući Skoblarovu obitelj i delegaciju HNS-a u kojoj su bili predsjednik Davor Šuker, prvi dopredsjednik Zdravko Mamić, izvršni direktor Damir Vrbanović i viši savjetnik Zorislav Srebrić, a među uzvanicima je bio i Aljoša Asanović

Iznimno emotivni Skoblar zahvalio je Gaudinu na uručenom priznanju te se prisjetio brojnih trenutaka iz karijere. Tijekom službenog govora zahvalio je i delegaciji HNS-a na dolasku, što je naglasio i kasnije u intervjuu za HNS:

- Ovo priznanje mi zaista puno znači i oduševljen sam takvim respektom koje su mi Francuzi ovime pokazali. Prekrasno je vidjeti da te netko toliko cijeni. Želim zahvaliti g. Šukeru i delegaciji Saveza na dolasku, to je prekrasna gesta zbog koje mi je jako drago. Veselim se što ću biti ambasador Saveza na predstojećem Euru, kazao je Skoblar.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker s ponosom je govorio o Skoblaru:

- Ovo je ponosan trenutak za sve u hrvatskom nogometu, ali i za sve u Hrvatskoj. Prekrasno je vidjeti da je jedan naš nogometaš ostavio takav trag i da je toliko cijenjen, sretni smo što smo mogli biti dio ove svečanosti. Josip Skoblar je istinska legenda hrvatskog nogometa, a danas smo se mogli još jednom uvjeriti da je i istinska nogometna legenda u Francuskoj, kaže Šuker.

Jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena od aktivne karijere oprostio se u dresu Rijeke sredinom sedamdesetih.

U povijesti riječkog nogometa Skoblar ostaje upamćen kao najbolji igrač, koji je ikada nosio bijeli dres i trener koji je protiv Real Madrida (3:1) ostvario najveću pobjedu u klupskoj povijesti.