PRLJAVA IGRA

Mario Čižmek govorio o namještanju rezultata

Subota, 16. veljače 2013. 10:00 Napisao/la  SC

Poznata novinska agencija Associated Press  objavila  članak o namještanju utakmica

Pod radnim nazivom Prljava igra (The Dirty Game) poznata novinska agencija Associated Press (AP) objavila je članak o namještanju utakmica. Povod je bila akcija Europola kojom je obuhvaćeno više od 350 slučajeva namještenih utakmica. Među njima zavidno mjesto dobila je hrvatska afera Offside i jedan od njezinih aktera.

Mario Čižmek otvoreno je za AP progovorio o namještanju rezultata utakmica u HNL-u. Inicijator je bio Vinko Šaka, a sudionici igrači koji su živjeli na rubu egzistencije:

- Sve što sam izgubio moja je pogreška. Moram preuzeti odgovornost. Ne krivim Šaku, nitko me nije natjerao na to. Šaka je uvijek bio oko terena ili na mjestima gdje su se igrači okupljali. Uvijek je nudio darove, poznajem ga godinama, mogu reći da smo bili prijatelji. U svlačionici uopće nismo razgovarali o igri i taktici nego samo o tome kako ćemo preživjeti. Svaki drugi dan pitali smo kada će plaća, i uvijek smo dobivali odgovor: U ponedjeljak, u srijedu, idući tjedan..., kaže Čižmek.

U prijelomnom trenutku prije utakmice protiv Lokomotive, igrači su prihvatili Šakinu ponudu. U seriji namještaljki Čižmek je zaradio 20.000 eura, kada je uhićen supruga je vratila 15.000 eura. Ostalo je poznato iz sudskog procesa na kraju kojega je Čižmek kažnjen s 10 mjeseci zatvora. Dok čeka na odsluženje zatvorske kazne, Čižmek priznaje da se grozi povratka na mjesto gdje je bio pritvoren:

- Ondje sam bio s ubojicama, silovateljima i narkomanima. Jezivo mjesto, kaže Čižmek.

Epilog je poznat. Croatia Sesvete je propala, Čižmek se rastavio i čeka zatvorsku kaznu, a Viko Šaka se i dalje vozi u svojem BMW.

Prljava igra se nastavlja.