MAMIĆ POSTAVLJA PITANJE

Koga biste vi postavili za trenera Dinama?

Srijeda, 31. listopada 2012. 12:24 Napisao  I. V.

Od kada je Prve HNL ni jedan trener u lige petice nije otišao kao autohtoni hrvatski proizvod

Od kada je Zdravko Mamić preuzeo klub Dinamo je samo u sezoni 2005/06 igrao u "Ligi za bedaka". Tadašnjim sustavom natjecanja prva liga se na polovici sezone prepolovila na dvije skupine od šest klubova, Dinamo je razigravao za prvaka utješne skupine koja se borila za ostanak. Dinamo danas igra Ligu za prvaka, ali se Zdravko Mamić nakon poraza u Kupu od Zadra opet osjeća poput bedaka.

Dinamo je ispao od najslabije momčadi lige koju privremeno vodi Ferdo Milin, trener koji je u porazu (2:4) protiv Rijeke u drugom poluvremenu igrao kao da mu je Elvis Scoria složio taktiku. Trener Dinama Ante Čačić nakon utakmice protiv Zadra ni ne pomišlja na ostavku, jer bi to značilo odricanje od dijela bogatog ugovora. Mamić odavno razmišlja o smjeni trenera, ali nema rješenja. Kome u ruke dati igračku vrijednu 20 mil. eura?

Biliću ne cvjetaju ruže
Slaven Bilić prvi je autohtoni hrvatski stručnjak koji je imao priliku raditi u ligama petice (Njemačka, Engleska). Bilić je odabrao rusku ligu koja je po kvaliteti vrlo blizu najboljim ligama na svijetu. Bivšem izborniku u Lokomotivu trenutno ne cvjetaju ruže, približava se hladna ruska zima.

Problem hrvatske struke nije novijeg datuma. Unatoč teškim uvjetima rada, u zadnjih dvadesetak godina hrvatski nogomet nije iznjedrio trenera kojemu bi Mamić bezpogovorno  povjerio Dinamo! Izglednog kandidata koji se prirodno nameće za trenera Dinama ne može se odrediti ni po govoru tijela, a kamo li prema igri ili rezultatima. Ispada da u hrvatskim klubovima radi skupina feleričnih tipova! Svi ostali pobjegli su preko granice na istok, bliski ili daleki!

Trojica modrih tenora

Na zapadu odavno nema mjesta za hrvatske trenere. Zadnji hrvatski trener koji je nešto značio u ligama petice bio je Sergije Krešić, koji je ostavio traga uglavnom u drugoj ligi najjačeg prvenstva na svijetu. Krešić je zadnjih petnaestak sjedio na klupama Betisa, Valladolida, Mallorce…

Problem hrvatske struke je što je Krešić izdanak trenerske škole bivše države, u Španjolsku (Burgos) je prvi put otišao 1987. godine iz Hajduka. Od kada je ustanovljena Prva HNL ni jedan trener u lige petice nije otišao kao autohtoni hrvatski proizvod.

Otto Barić (Stuttgart), Miroslav Blažević (Nantes), Vlatko Marković (Nice), Sergije Krešić i daleko ispred svih nedostižni Tomislav Ivić, treneri su postali u vremenima žestoke prirodne selekcije, kakva danas određuje razlike između vrhunskih i ostalih trenera u ligama petice. Iz današnje perspektive nestvarno izgleda biografija pokojnog Tomislava Ivića, koji je između ostalih bio trener u klubovima (PSG, Porto), koji se danas poigravaju s Dinamom u Ligi prvaka. Bio je Ivić trener i Ajaxa, Atletica Madrid, Benfice, Marseillea…

Prema stručnim referencama izgledni kandidati za klupu Dinama trebali bi biti hrvatski treneri u naponu snage kao što su Branko Ivanković, Josip Kuže ili Zlatko Kranjčar. Sva trojica već su po dvaput vodili Dinamo, Ivankovićeva zadnja destinacija su Emirati, Kužeova je Kina, Kranjčareva je Iran...

Budući da ambiciozni treneri na bliskom i dalekom istoku ne mogu stručno napredovati, jer je tamošnji nogomet u evolucijskim začecima, eto nas u zatvorenom krugu iz kojega hrvatski treneri ne mogu izaći zadnjih dvadesetak godina.

Na kraju se uvijek vraćamo na početak. Svaki put na pitanje tko će biti novi trener Dinama, Zdravko Mamić odgovara protupitanjem:

- A koga biste vi stavili za trenera Dinama?