U Šibeniku najavljena Memorijalna utakmica u sjećanje na Dražena Petrovića

Petak, 26. srpnja 2024. 14:03 Napisao/la  SC
U Šibeniku najavljena Memorijalna utakmica u sjećanje na Dražena Petrovića

Pravi sportski šušur vladao je na šibenskom Trgu Pavla Šubića I u rodnom gradu svjetske košarkaške legende Dražena Petrovića.

Ususret 60. rođendanu svjetskog košarkaškog virtuoza, a koji će biti obilježen jednim od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj, Memorijalnom utakmicom u sjećanje na Dražena Petrovića, održano je sportsko druženje u kojem su sudjelovali mladi šibenski sportaši, brojni građani, ali i turisti te sportske zvijezde te osobe iz javnog života Hrvatske.

U Draženovu čast, mladi iz škole košarke Dražen Petrović zaigrali su košarku te pod budnim okom izraelske košarkaške legende Dorona Jamchija vježbali slobodna bacanja, šutiranja i trice. Događaju je prisustvovala Draženova obitelj – majka Biserka i nećak Marko Petrović. Bili su tu i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole, koordinatorica Memorijalne utakmice Zdenka Zrilić, voditelj ureda državnih reprezentacija pri HKS-u Andro Anzulović, tajnik omladinskog košarkaškog kluba Dražen Petrović Marko Matulja. Događaj su podržali i televizijski voditelji Ana Radišić i Joško Lokas te drugi.

- Trideset godina je prošlo, no pred očima još mogu zamisliti Draženovo lice. Smatram da je on igrač broj jedan u povijesti košarke u Europi. Imao sam prilike igrati protiv Dražena, ali i Aleksandra Petrovića. To je bilo osamdesetih godina kada smo igrali protiv Jugoslavije. Ono čega se o njemu sjećam je da je nezaustavljiv. Možeš staviti visokog i brzog obrambenog igrača ali nemaš šanse. Kada smo igrali nakon Europskog prvenstva u Grčkoj 1987. godine, igrali smo u istom timu selekcije Europe i išli smo u Bugarsku. Tada smo bili u istom busu, a Dražen je bio strahovito smiješan i zabavan. U igri je bio vrlo ozbiljan, a izvan terena veseli mladić koji se volio smijati, istaknuo je Doron Jamchi te dodao:

- Vrlo dobro poznajem njegovu divnu majku i obitelj, posjetio sam oba muzeja u njegovu čast. Svi ga volimo i poštujemo. Hrvatska je blagoslovljena što je imala ovakvog igrača i čovjeka. Jako se veselim Memorijalnoj utakmici kojoj ću prisustvovati.

Posebno emotivan bio je nastup klape Bunari koja je ovim putem u Draženovu čast izvela najljepše stihove pjesme Život leti kapetane.

Draženova majka Biserka Petrović ovom je prilikom otkrila koliko joj znači Draženov muzej u obiteljskom stanu na šibenskom Baldekinu:

- Ja sam ovdje već četiri tjedna. Radimo na tome da njime upravlja Grad i da to bude dio turističke razglednice Grada. Trenutno primamo ljude koji se najave preko TZ jer je sve još na privatnom nivou. No, uskoro će biti šire. Ljudi koji dođu su oduševljeni, možda čak i više nego muzejom u Zagrebu. Neki kada vide njegov dom i gdje je živio puste suzu jer Dražen je očito više od sporta. Mi nismo ništa dodavali, samo smo htjeli da se sve zapiše za generacije koje dolaze, istaknula je Biserka Petrović.

Ovo sportsko druženje pravi je uvod u najveći košarkaški spektakl u novijoj povijesti Hrvatske, koji povodom Draženovog 60. rođendana, organiziraju njegova obitelj, Vlada Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatski košarkaški savez te partneri.

"Memorijalna utakmica u sjećanje na Dražena Petrovića" održat će se 5. rujna u Areni Zagreb, a za ovu posebnu priliku košarku će zaigrati aktualna Hrvatska reprezentacije protiv selekcije Europe, sastavljene od strane legendarnog košarkaškog trenera Željka Obradovića.

Osim sportskog aspekta, ova utakmica ima i kulturnu vrijednost jer slavi život i nasljeđe Dražena Petrovića, čije ime ostaje sinonim za izvanredan talent, predanost i inspiraciju. Ova utakmica će biti ne samo sportski događaj, već i prilika za zajedničko sjećanje, kao i prilika za promicanje vrijednosti košarke i sporta općenito.

- Ostalo je još nešto više od mjesec dana do ovog spektakularnog događaja. Radimo punom parom, bliži se taj dan, a raste i puls. Ono što me posebno veseli je što gotovo svi gosti koje smo pozvali potvrdili svoj dolazak. Očekujemo dolazak brojnih europskih i svjetskih velikih košarkaških imena, košarkaških legendi i trenutno aktualnih NBA igrača, zaključila je koordinatorica Memorijalne utakmice Zdenka Zrilić.