Dvorana osnovne škole nosi ime proslavljene košarkašice Žane Lelas Lokica

Srijeda, 29. svibnja 2024. 08:20 Napisao/la  T. B.
Dvorana osnovne škole nosi ime proslavljene košarkašice  Žane Lelas Lokica

Pomiješane emocije bile su ovog utorka za Niku i Vjekoslava Lokicu, kćerku i supruga proslavljene košarkašice Žane Lelas Lokica, jer dvorana u kojoj klub trenira od osnutka 2016. godine u Osnovnoj školi Ravne njive-Neslanovac, nosi od 28. svibnja njeno ime.

Točno 28. svibnja Žana Lelas-Lokica trebala je proslaviti 54. rođendan, no otišla je iznenad i prerano, no Košarkaška akademija Žana Lelas, klub koji se natječe u Premijer ligi, nastavio je gdje je ona stala.

Dokaz tome su i 22 medalje osvojene na prvenstvima Hrvatske od osnutka, treće mjesto u Premijer ligi pretprošle sezone, osvojen zimski Alpe Adria Cup, potom i sudjelovanje na Final Fouru istog natjecanja ove sezone.

Inicijativu je dao ravnatelj škole Miljenko Bitanga koji je KAŽL-u uvijek bio na usluzi na čemu su mu zahvalni.

Nika Lokica je talentirana hrvatska košarkašica koja je bila u svim selekcijama Hrvatske do teške ozljede i odlaska na studij u SAD, no vratila se na parket, a trenutno je na odmoru između sportskih i fakultetskih obveza. Ona je kao nasljednica košarkaške loze simbolično otkrila kamenu ploču s maminim imenom i datumom 28. svibnja 2024. godine.

- Uvijek je naravno lavina emocija, ali osjećam i zahvalnost prema ravnatelju i djelatnicima Osnovne škole Ravne njive- Neslanovac. Ostaje velika praznina koja nikada neće nestati, danima, mjesecima i godinama. Naučili smo svi da život ide dalje. Uvijek će tu biti uspomene, od osnutka kluba, velikih uspjeha i velikog broja medalja. Puno reprezentativki je izašlo iz kluba. Ne damo se i borimo se. Ostala je ostavština, nažalost moje majke Žane Lelas više nema... Ona je tu išla u školu, kao i ja, uspomena je predivna koja nikad neće izblijediti. kazala je Nika Lokica.

Vjekoslav Lokica je čovjek iz nogometa, bio je trener brojnih klubova, između ostalih i Rijeke, znao je pobjeđivati Hajduk i Dinamo, pa se prebacio u košarku, na čelu je kluba koji vodi kao trener i predsjednik, a on je u dvorani gdje je na zidu slika mu pokojne supruge postavio vijenac na njen rođendan. Nije mu bilo lako stati pred mikrofone, glas je podrhtavao...

- Sigurno je da nije lako. Treba zahvaliti prije svega ravnatelju i školi koji su cijeli život bili uz klub. Žana je ovdje odrasla i pohađala školu, vodila i radila sportske selekcije. Naravno da su emocije prevelike. Nastojali smo održati klub, uspjeli smo uz muku i odricanje svih. Imamo oko sto članova, djevojčica, nastupamo u Premijer ligi sa seniorkama za koje igraju kadetkinje i juniorke, ove sezone smo bili peti, prošle treći, samo jedna pobjedu smo bili od prvoplasirane ekipe. U osam godina smo od moguće 32 osvojili 22 medalje, dodao je Lokica, uspješni nogometni trener koji se snašao u košarci jer je puno naučio prateći suprugu tijekom karijere, a ima i sportski gen.

O tome je svjedočila i njegova najbliža suradnica Anita Rade, službeno trenerica prve ekipe i ostalih kategorija.

- Tu sam od samih početaka, došla sam na Žanin poziv za rad s najmlađima i tu sam sve do danas. Imamo mladih i talentiranih cura, reprezentativki poput Božan, Pirjak, Pavić... Predsjednik Lokica se jako dobro snašao. Ne bi se reklo da je iz nogometa, sve drži i trudi se svima sve ugoditi, da nikome ništa ne fali, kazala je trenerica Rade.