VELIKA NAGRADA AUSTRALIJE

Kimi Raikkonen slavio na otvaranju sezone

Nedjelja, 17. ožujka 2013. 10:42 Napisao/la  I. M.

Ledeni Finac stigao je do 20 pobjede u karijeri i druge od od povratka u F1

 

 

 

 

Kimi Raikkonen pobjednik je prve ovosezonske utrke! Taktika od dva zaustavljanja u boksu funkcionirala je idealno za Lotus i Finac je iza sebe uspio ostaviti pet vozača koji su bili na tri zaustavljanja. Fernando Alonso pokazao je da Ferrari funkcionira drastično bolje u utrci nego u kvalifikacijama i uspio kroz boksove proći i Felipea Massu i Sebastiana Vettela.Ledeni Finac stigao je do 20 pobjede u karijeri i druge od od povratka u F1.

Hülkenberg ostao bez nastupa
Na Velikoj nagradi Australije u utrku nisu krenula 22 bolida. Iako je na kvalifikacijama zauzeo 11. mjesto u utrku nije startao Nico Hülkenberg u Sauberu. Na njegovom su se bolidu uoči utrke pojavili ozbiljni problemi sa sustavom za ubrizgavanje goriva koje mehaničari švicarske momčadi nisu uspjeli otkloniti na vrijeme i Nijemac je ostao bez debija u svojoj novoj momčadi.

Start utrke na stazi Albert Park ipak je održan u suhim uvjetima, a iz prvog su startnog reda krenuli vozači Red Bulla. Sebastian Vettel znao je iskoristiti svoju prvu startnu poziciju i sačuvao je vodstvo, dok je Mark Webber vrlo loše startao i odmah pao na sedmu poziciju. Najbolji start imali su vozači Ferrarija. Felipe Massa se probio s četvrte na drugu poziciju, a Fernando Alonso prvo s pete na četvrtu, a nekoliko zavoja kasnije i na treću ispred Lewisa Hamiltona. Dobro je startao i Kimi Räikkönen, probio se odmah do petog mjesta, a onda u drugom krugu prestigao Hamiltona. Tek što se poredak malo ustalio, krenuli su prvi ulasci u boks. Nezadovoljni svojim gumama Jenson Button i Mark Webber su mijenjali već u petom krugu, a od osmog do desetog kruga gume je promijenila i vodeća četvorka - bez promjena u poretku. Vettel je bio ispred dva Ferrarija, a za njima je jurio Lotusov Finac.

Dosta duže su na stazi ostali vozači Mercedesa i privremeno vodili u utrci. Hamilton je u boksu bio u 14. krugu, Nico Rosberg još krug kasnije, a nakon promjena guma vratili su se na šestu i sedmu poziciju. Prvu je pak senzacionalno držao Adrian Sutil u Force Indiji. Za razliku od ostalih, odlično je čuvao svoje gume i uspješno iza sebe držao Vettela i njegovu vjernu pratnju - vozače Ferrarija. Alonsu je dosadilo voziti se iza Sutila pa je prvi krenuo po nove gume u 20. krugu, krug ranije od Sutila i Vettela. Pokazalo se kako je napravio odličan potez jer je jednim brzim krugom na novim gumama uspio izbiti ispred dvojice Nijemaca. Vettel je u 23. krugu konačno prestigao Sutila, a Massa je krug kasnije po drugi put otišao u boks i izašao iza vozača Force Indije. Duže su na stazi ostali Räikkönen i Mercedesov dvojac, vozači koji su se odlučili za drukčiju strategiju ulazaka u boks, te držali vodstvo ispred Ferrarijevog Španjolca.

Debitanti bez bodova
Utrka u Melbourneu bila je prva u Formuli 1 za petoricu vozača. Svoje debije ubilježili su Esteban Gutierrez, Jules Bianchi, Giedo van der Garde, Max Chilton i Valtteri Bottas, no nijedan od njih nije uspio osvojiti bodove. Najbliže je bio Sauberov Meksikanac koji je utrku završio na 13. mjestu.

U 26. krugu izletio je Pastor Maldonado i "zakopao" svoj Williams u šljunak, a samo krug kasnije utrka je završila i za Rosberga koji je zbog problema s elektronikom morao parkirati svoj Mercedes. Utrka se tada zakomplicirala jer je počela lagana kiša. Alonso je na znatno novijim gumama brzo dostigao Hamiltona i nakon velike borbe ga uspio prestići. Hamilton je potom skrenuo u boks (vratio se na sedmo mjesto), dok je Räikkönen sjajno iskoristio borbe iza svojih leđa i u vodstvu utrke stvorio prednost od 16 sekundi.

Räikkönen je gume drugi put promijenio tek u 34. krugu, 24 kruga do kraja utrke, a vratio se na peto mjesto iza Masse. Kada se konačno dočepao vodstva u utrci, Alonso je bio vrlo brz i uspio je izgraditi prednost od pet sekundi ispred Vettela. Treću seriju ulazaka u boks otvorio je Felipe Massa u 37. krugu, a krug kasnije u boksu je bio i Vettel. Alonso je po nove gume otišao u 39. krugu i u vodstvu ostavio Sutila, a na stazu se vratio sa četiri sekunde zaostatka za drugoplasiranim Räikkönenom.

Finac se u 43. krugu probio na čelo kraj Sutila čije su gume do tada postale vrlo problematične. Isto je dva kruga kasnije učinio i Alonso, a Sutil je na drugu promjenu guma napokon otišao u 46. krugu. 12 krugova ostalo je Räikkönenu i Alonsu da na stazi odluče o pobjedniku utrke. Finčeva prednost tada je iznosila nešto više od četiri sekunde.

U završnoj fazi utrke Sutil je izgubio pozicije od Hamiltona i Webbera te pao na sedmo mjesto, a u vrhu poretka nije bilo novih promjena. Räikkönen je je svoju prednost povećao na sedam sekundi i mirno priveo utrku kraju. Alonso ga nije uspio dostići, a Vettel na trećem mjestu nije bio opasan po Španjolca. Massa je u sezonu krenuo vrlo dobrim četvrtim mjestom, a peto je ispred Webbera sačuvao Hamilton. Bodove su još osvojili Sutil, Di Resta, Button i Grosjean, dok je na korak do bodova ostao McLarenov Sergio Perez.

Ovo je odličan uvod u sezonu koja bi, ako se ovako nastavi, trebala biti izuzetno zanimljiva. Formula 1 se već za tjedan dana seli u Maleziju.

 VN Australije, rezultati utrke:1. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus) 1:30:03,225 sati, 2. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari) +12,451,3. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull) +22,346, 4. Felipe Massa (BRA/Ferrari) +33,577, 5. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) +45,561, 6. Mark Webber (AUS/Red Bull) +46,800, 7. Adrian Sutil (NJE/Force India) +1:05,068, 8. Paul di Resta (VBR/Force India) +1:08,449, 9. Jenson Button (VBR/McLaren) +1:21,630, 10. Romain Grosjean (FRA/Lotus) +1:22,759, 11. Sergio Perez (MEK/McLaren) +1:23,367, 12. Jean-Eric Vergne (FRA/Toro Rosso) +1:23,857, 13. Esteban Gutierrez (MEK/Sauber) +1 krug, 14. Valtteri Bottas (FIN/Williams) +1 krug, 15. Jules Bianchi (FRA/Marussia) + 1 krug, 16. Charles Pic (Fra/Caterham) +2 kruga, 17. Max Chilton (VBR/Marussia) +2 kruga,18. Giedo van der Garde (NIZ/Caterham) +2 krugaNisu završili:Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso) - kvar u 41. krugu, Nico Rosberg (NJE/Mercedes) - kvar u 27. krugu, Pastor Maldonado (VEN/Williams) - izletio u 26. krugu, Nico Hülkenberg (NJE/Sauber) - nije startao

Poredak: 1. Raikkonen 25, 2. Alonso 18, 3. Vettel 15, 4. Massa 12, 5. Hamilton 10, 6. Webber 8, 7. Sutil 6, 8. Di Resta 4, 9. Button 2, 10. Grosjean 1.Konstruktori: 1. Ferrari 30, 2. Lotus 26, 3. Red Bull 23, 4. Mercedes 10, 5. Force India 10, 6. McLaren 2.