MARINKO KOLJANIN

Teško mi je bilo donijeti odluku, ne gradim trenersku karijeru!

Utorak, 03. svibnja 2022. 13:18 Napisao  I. V.

Moramo sve napraviti da pobjedimo dvije domaće utakmice. Rekao sam već da je to lagano reći, ali teško ostvariti, kaže privremeni trener Orijenta 1919

Andro Švrljuga, Mario Tadejević i Marinko Koljanin
Andro Švrljuga, Mario Tadejević i Marinko Koljanin

Marinko Koljanin službeno je na Krimeji predstavljen kao trener Orijenta 1919, dopredsjednik kluba naslijedio je na klupi Eda Flega, koji je otišao nakon poraza od BSK-a u zadnjem kolu:

- Obavili smo razgovore unutar kluba, odlučili smo da će dopredsjednik Marinko Koljanin preuzeti prvu momčad. Ne samo zbog toga što je prema iskustvu i znanju ispred ostalih kandidata, nego i zbog toga što je ostalo samo četiri kola do kraja. Bilo koji trener koji bi sada došao, trebao bi barem desetak dana da upozna momčad, nemamo toliko vremena. Marinko je bio prisutan na svakom treningu i utakmici, najbolje je upoznat s momčadi i stanjem igrača. Situacija u kojoj se nalazimo nije jednostavna, međutim, to je nogomet! Neću reći da je nogomet nepravedan, često u nogometu dva plus dva nisu četiri. Ispred nas je velika bitka, počinje rat na dva fronta. Na jednom imamo četiri bitke (prvenstvo), na drugome jednu bitku (kup). Iz toga ćemo izaći kao pobjednici, kaže predsjednik Saša Matijaš.

- Meni je bilo teško i lako donijeti odluku. Lako mi je bilo donijeti odluku zato što sam ovdje četiri godine, koliko radim u mandatu uprave na čelu s predsjednikom Matijašem. Orijent 1919 je uredan i pristojan klub, trenutačno imamo sportski problem koji se događa u nogometu, ali je važno da je klub stabilan. Lagano sam donio odluku, jer je to bila moja obveza, svi se moramo mobilizirati. Ako bismo gledali samo brojke, situacija je grozna! Samo pet bodova osvojili smo u jedanaest utakmica ove godine, Dinamo II je osvojio 20 bodova i prema tome ne bismo trebali ni putovati u Zagreb u idućem kolu. Srećom da ljudi nisu brojke, to su nogometaši s energijom i emocijama. Teško mi je bilo donijeti odluku, jer ne gradim trenersku karijeru, nisam ni na plaći u klubu! U drugim uvjetima ponudu Orijenta 1919 bi rado prihvatio svaki trener u regiji osim trenera Rijeke. Ova situacija nije laka, zajednički smo donijeli ovakvu odluku i idemo u borbu. Moj je zadatak da maksimalno vratim povjerenje igrača u svoje mogućnosti. Oni sigurno mogu i moraju bolje, tako ćemo dignuti energiju i atmosferu, neminovno je da se atmosfera pokvari nakon loših rezultata, momčad je više padala i protiv BSK-a je izgledala kako je izgledala. Predstoji nam odigrati još pet utakmica, četiri u prvenstvu i jednu u kupu na koju nitko ni ne pomišlja. Moramo sve napraviti da pobjedimo dvije domaće utakmice. Rekao sam već da je to lagano reći, ali teško ostvariti. Vjerujem da smo spremni osvojiti najmanje šest bodova, što će biti teško. Želimo osvojiti svih dvanaest bodova, drugačije ne želim razgovarati s igračima. Moj je zadatak da sve igrače dignem na potreban nivo, kazao je Marinko Koljanin, koji je kao trener pretežito radio u inozemstvu.

Vrhunac je dosegnuo u Austriji, kao pomoćnik kažnjenoga Otta Barića imamo je privilegiju sjediti na klupi Salzburga u finalu kupa UEFA protiv Intera, ima puno iskustva:

- Bio sam u sličnoj situaciji, kada sam preuzeo momčad LASK-a nakon što je Barić odstupio zbog toga jer je predsjednik završio u zatvoru, pronevjerio je novac kao bankar. LASK je tada bi na diobi prvog mjesta sa Sturmom, koji je vodio Ivica Osim. Otišlo je 12 najboljih igrača, s prvoga mjesta spustili smo se na četvrto i ušli u Kup UEFA... Teška je situacija, moraš se brzo prilagoditi situaciji. Za mene su ovi igrači koje imamo najbolji na svijetu. Imam veliko iskustvo, mnogo sam toga prošao, mirno mogu donositi odluke, naglašava Koljanin.

Hoće li se u završnici sezone oporaviti neki igrači koji su na listi ozlijeđenih?

- Odmah se vraćaju tri igrača, koji su imali žute kartone pa nisu igrali protiv BSK-a. Ozljede su normalne u sportu, neću da čujem da nam netko fali. Koga nema, bez njega se mora igrati. Žalim za svakim ozlijeđenim igračem, ali najviše žalim za Švrljugom i Tadejevićem, koji su ključne osobe našega projekta uz Gerca, koji je prestao igrati. Jako su nedostajali kao igrači i osobe, blizu su povratku obojica. Švrljuga će možda već ovoga tjedna moći normalno trenirati, Tadejević će možda konkurirati za sljedeću utakmicu, Komorski se vratio na svoju inicijativu nakon ozljede... Svi smo se mobilizirali, takva je situacija. Ovo je veliki izazov, zaključuje Koljanin, koji je treći put postao privremeni trener kao dopredsjednik kluba.