Perica Bukić postao čelnik europskog vaterpola na sjednici u Beogradu

Petak, 21. lipnja 2024. 16:37 Napisao/la  SC
Perica Bukić
Perica Bukić

HVS je objavio sljedeću vijest:

Sjajne vijesti stižu iz Beograda, sa sjednice Ureda European Aquaticsa (Europske organizacije vodenih sportova).

Ondje je naime danas (petak) izabran novi sastav TWPC (Tehnički vaterpolski odbor) European Aquaticsa, a za predsjednika je izabran Perica Bukić!

Izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza time je postao prva osoba europskog vaterpola odnosno tijela u okviru European Aquaticsa, a koje skrbi o našem sportu.

Ovo je iznimna čast i vrlo visoka dužnost, u europskom vaterpolu najviša, a od kako je samostalne Hrvatske, dosad nismo ni imali neku osobu na ovoj dužnosti.

– Ovo je veliko priznanje prije svega hrvatskom vaterpolu, u prvoj će rečenici Perica Bukić, novi predsjednik TWPC EA.

– Sigurno da su naši uspjesi, kako rezultatski ili sportski, ali jednako i organizacijski, utjecali na ovakvu odluku. Zahvaljujem se čelnim ljudima European Aquaticsa, a prije svih Antoniju Silvi, predsjedniku, te Josipu Varvodiću, prvom dopredsjedniku European Aquatics. Moja je ideja prenijeti neka naša iskustva, iz Hrvatske i HVS-a, a što mislim da zaista dobro radimo, sada i na europsku razinu i dati svoj obol u unaprjeđenju europskog, pa i svjetskog vaterpola. S jedne strane ovakva dužnost je čast i ona godi, ali s druge strane je i velika obveza i odgovornost. Puno je posla pred timom koji je odabran, a svakako mislim da tu trebamo uvezati i ljude iz Biroa tj. Ureda EA koji su iz vaterpola, plus dakako Josip Varvodić, kao prvi dopredsjednik European Aquatics, kaže Bukić.

Cijeli TWPC i predsjednik Bukić izabrani su na četverogodišnje mandatno razdoblje. Koje su ideje, želje, smjernice kojima želite u tom razdoblju razvijati vaterpolo na našem kontinentu?

– Moja je ideja promijeniti malo način rada TWPC, da to ne bude primarno udruga delegata i sudaca. To jest jedan segment, naravno i važan, ali samo jedan dio vaterpola. Imali bi povjerenstvo za suce koje bi radilo svoj dio posla vezano na delegiranja sudaca, na analizu, pa obuka sudaca, seminari itd. Imat ćemo i dio koji će se baviti klupskim vaterpolom, koji bi zajedno s TWPC pokušao doći do nečeg što je optimalno, kada govorimo o recimo sustavu klupskog natjecanja. Također važan je segment i reprezentativni vaterpolo, od seniorskog EP za žene i muškarce, pa naniže za uzraste do 20, do 18 i do 16 godina. Neke su dobre promjene već napravljene, ali valja još poraditi i podignuti cijeli europski vaterpolo, te jasno doći i do nekih sponzora. To je sigurno u opisu posla i Biroa European Aquatics, ali i svih nas koji smo unutar vaterpola. Posla ima dosta, veselim se tim izazovima, a profesionalno to ne mijenja ništa na mojem statusu u HVS-u. Ovo je naime volonterska dužnost, tako da što se tiče mojeg rada u HVS-u, sve ostaje kao što je bilo. Osim što sam dobio dodatnu obvezu više, poprilično zahtjevnu, pripomenuo je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a i sada i predsjednik TWPC European Aquatics.

Ovo je svakako izrazito veliko priznanje i cijelom hrvatskom vaterpolu jer ne zaboravimo da je od 2023. godine i Renato Živković, direktor vaterpola u European Aquaticsu, a ne zaboravimo kako ondje radi kao vaterpolo menadžerica i Aida Šehić.

Nedvojbeno je ključni generator odabira Hrvata, pa tako i Perice Bukića na najvišu dužnost, silan ugled koji hrvatski vaterpolo uživa zadnjih 15-20 godina, a koji je potkrijepljen s dvije stavke.

Jedna su najviši rezultati na kontinentalnoj i globalnoj razini i to u kontinuitetu, a druga stavka je besprijekorna organizacija nekoliko velikih nadmetanja, prvenstveno europskih prvenstava.

Poglavito posljednjeg EP za seniore u siječnju 2024. koje je uspješno organizirano i provedeno u vrlo zahtjevnom trenutku vremenskog ograničenja koje je nastupilo zbog nekih drugih događaja koji nemaju izravnu povezanost s vaterpolom i sportom općenito.

Ne valja smetnuti s uma i još jednu značajnu okolnost.

To je svakako izbor novog čelništva European Aquaticsa, a poglavito Josipa Varvodića za prvog dopredsjednika EA koji se snažno založio za odabir najboljih ljudi na čelna mjesta u vaterpolskom sportu.

To je pak zalaganje temeljeno isključivo na kvalitativnom dosegu i ostvarenjima pojedinaca i cijelih organizacija, a bez lažne skromnosti Hrvatski vaterpolski savez i sav vaterpolo u Hrvata je učinio značajan iskorak zadnjih 15-20 godina. To je samo valjalo prepoznati.

Ponosni smo i čestitamo gosp. Bukiću na izboru za predsjednika, baš kao što čestitamo na izboru svim članovima TWPC European Aquatics.

TWPC European Aquatics 2024. – 2028.
Perica Bukić (Hrv), predsjednik
Tamas Molnar (Mađ), dopredsjednik
Karl Izzo (Mal), dopredsjednik
Matjaž Rakovec (Slo), tajnik
Ana Aretxabaleta (Špa), članica
Reija Hakkinen (Fin), članica
JM Dellon (Fra), član
Pierce Martin (VBr), član
Alessandro Campagna (Ita), član
Axel Bender (Nje), član
Michael Kouretas (Grč), član
Oonagh Garry (Irs), članica
Đuro Marić (CrG), član
Paulo Ramos (Por), član
Radu Matache (Rum), član
Mihajlo Korolija (Srb), član
Aysem Ozalp (Tur), članica

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.