Savezni sud pojasnio odluku, Novak Đoković najavio tužbu

Četvrtak, 20. siječnja 2022. 09:12 Napisao/la  SC
Novak Đoković
Novak Đoković

 Savezni sud oglasio se službenim pojašnjenjem odluke da se Novak Đoković deportira iz Australije:

- Parlament je jasno stavio do znanja u članku 116 da ministar može poništiti vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australske zajednice. Zahtjev za sudsko preispitivanje je onaj u kome pravosudni ogranak vlade razmatra, pozivajući se na zakonitost, odluku ili odluke izvršnog organa vlasti, u ovom slučaju odluke ministra. Sud ne razmatra mudrost odluke niti preinačava odluku. Zadatak suda je da odluči o zakonitosti odluke ministra i razmatrajući na pritužbe na istu.

Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan navesti razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi s pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formuliranju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebao razmotriti cijelu stvar. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga.

Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes. I da gospodin Đoković nije osvojio Australian Open, njegovo samo prisustvo ovdje i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je antivakserski pokret racionalan, stoji u obrazloženju.

Đoković navodno namjerava tužiti australsku vladu zbog tretmana, srpski tenisač traži odštetu od 3,8 mil. eura.