Hrvatske rukometašice nadmoćno ostvarile plasman na Svjetsko prvenstvo

Srijeda, 12. travnja 2023. 22:16 Napisao/la  HRS
Hrvatske rukometašice nadmoćno ostvarile plasman na Svjetsko prvenstvo
Foto: HRS

U prekrasnoj atmosferi dvorane u Slavonskom Brodu, hrvatska ženska seniorska reprezentacija pobijedila je Slovačku u uzvratnom susretu doigravanja za Svjetsko prvenstvo 31:18 i tako izborila nastup na tom natjecanju koje će se potkraj godine održati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Podsjećamo, u prvom susretu Hrvatska je slavila 25:23.

U odnosu na prvi susret, izbornik Nenad Šoštarić u ekipu je uvrstio Nikolinu Zadravec i Katarinu Pavlović, a trećoj vratarki Antoniji Tucaković na tribini su se pridružile Tena Japundža i Dora Kalaus. Naša startna postava bila je ista kao i u Galanti. Na vratima je bila Tea Pijević. Krilne pozicije držale su Paula Posavec lijevo i Lara Burić desno. Na crti je svoje mjesto našla Katarina Ježić, a na vanjskim pozicijama bile su Dejana Milosavljević, Valentina Blažević i Klara Birtić.

Kao rijetko kada, u Vijušu, odnosno Slavonskom Brodu tražila se karta više. Izuzetno agresivno krenula je naša obrana. Slovakinje su imale pune dvije minute prvi napad, ali na kraju nisu postigle pogodak. Izbornik je uobičajeno radio samo jednu promjenu obrana – napad. Kristina Prkačin bila je u sredini obrane, a napad je predvodila Valentina Blažević.

Izvrsno je naša reprezentacija koristila svaku pogrešku suparnica, gurala brzo u leđa i već u 8. minuti imala plus tri (5:2). Moglo je i trebalo biti i više jer su prokockale čak četiri kontre u vrlo kratkom vremenu. A tu su bile još i tri tehničke pogreške. Ali nije ih to poljuljalo. Dapače. Sredinom prvoga dijela ponovno su bile u pravom ritmu pa i udvostručile svoju prednost (10:5).

Španjolski stručnjak na slovačkoj klupi puno je mijenjao tijekom prvog poluvremena. Ali idealnu ekipu za nevjerojatno kvalitetnu hrvatsku obranu nije mogao pronaći. Primile su naše djevojke dva pogotka više nego u prvom susretu, ali su zato zabile čak šest više pa se na predah išlo s velikih sedam razlike (17:10).

Izvanredno je naša reprezentacija otvorila drugi dio. Za manje od četiri minute podigla je svoju prednost na plus deset (21:11) i razgalila srca prepune slavonske dvorane koja nije prestajala ni jednog trenutka s navijanjem. Naš niz bio je od 7:1 prije nego što je treće isključenje, odnosno crveni karton dobila Klara Birtić.

Nakon što je Hrvatska otišla na 14 pogodaka razlike, izbornik je mirne duše mogao krenuti u brojne zamjene. Tako su do svojih minuta stigle Lucija Bešen na vratima, Larissa Kalaus, Nikolina Zadravec, Katarina Pavlović i Tena Petika. Nažalost, u tom razdoblju imali smo čak tri isključenja pa je Slovačka uspjela povezati tri pogotka za redom i stići na minus deset (25:10).

Ali uskoro je sve opet došlo na svoje mjesto. Vratile su naše djevojke prednost na 13 pogodaka i bez većeg stresa privele susret kraju. Završilo je na kraju 31:18 i Hrvatska je tako stigla do svog osmog svjetskog prvenstva. S 8 pogodaka od 9 pokušaja, Dejana Milosavljević bila je naš prvi strijelac. Šest pogodaka dala je Valentina Blažević. Naše sjajne vratarke imale su čak 18 obrana (Tea Pijević 10, Lucija Bešen 8). Kod Slovačke najbolja Barbora Lancz sa 6 pogodaka.

Svjetsko prvenstvo igra se u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj od 29. 11. do 17. 12. 2023. godine.

HRVATSKA: L. Bešen 8/14, T. Pijević 10/22, N. Zadravec 2/3, P. Posavec 2/2, S. Šenvald 1/1, S. Posavec 0/1, D. Milosavljević 8/9, L. Kalaus -/-, K. Ježić 4/5, K. Pavlović 4/4, L. Burić 0/2, A. Šimara -/-, T. Petika 1/4, K. Birtić 3/5, V. Blažević 6/8, K. Prkačin -/-, izbornik: Nenad Šoštarić

SLOVAČKA: A. Ivannytsia 6/16, V. Oguntoye 3/23, A. Dvoršcakova 1/3, M. Popovcova 1/1, B. Štefanikova -/-, K. Pocsikova 0/3, N. Trunkova 1/4, V. Habankova 1/2, B. Konigova -/-, A. Holejova 1/4, V. Bajciova 1/1, B. Lancz 6/13, V. Gyoriova -/-, K. Bujnochova 0/1, E. Rajhonova 3/6, R. Bizik 3/7, izbornik: Jorge Duenas de Galarza (Špa)

Doigravanje za SP: Hrvatska - Slovačka 31:18 (25:23)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.