EP: Hrvatska prvu utakmicu u drugom krugu igra protiv Francuske

Srijeda, 17. siječnja 2024. 21:10 Napisao/la  SC

Francuzi su trostruki olimpijski pobjednici, šestorostruki svjetski i trostruki europski prvaci

EP: Hrvatska prvu utakmicu u drugom krugu igra protiv Francuske

Hrvatska u četvrtak (18) igra protiv Francuske, HRS je ovako najavio prvu utakmicu u drugom krugu natjecanja:

Prvi krug 16. europskog prvenstva je završen. Hrvatska je kao pobjednik Skupine B osigurala nastup među 12 najboljih. Prvi cilj je ostvaren. Ne prenosimo dva, već jedan bod, ali prilika za veliko ostvarenje još uvijek je tu. U drugom krugu čekaju nas redom Francuska, Mađarska, Island i na kraju, domaćin Njemačka.

Prvi susret igramo u četvrtak, 18. siječnja u 18.00 sati protiv starih znanaca Francuza. Rukometni klasik, rekli bi mnogi. Povijest piše i pamti neke od epskih okršaja tih reprezentacija. Bilo je sjajnih trenutaka, ali i velikih tuga nakon okršaja s Expertima, kako Francuzi vole zvati svoju reprezentaciju. Trostruki olimpijski pobjednici, šestorostruki svjetski i trostruki europski prvaci, uz još točno 10 medalja različitog sjaja s ta tri velika natjecanja, obilježili su na mnogo načina svjetski rukomet posljednjih 30tak godina.

Pogledajmo s kakvim su snagama došli u Njemačku na Europsko prvenstvo. Na vratima već nekoliko godina nema čudesnog Thierry Omeyera. Nema ni njegovog programiranog nasljednika Vincenta Gerarda koji je tijekom prošloga ljeta prešao u THW Kiel, ali se ozlijedio i najavljuje kraj karijere. Tu su sada Remy Desbonnet (31 god., Montpellier) kao prvi odabir izbornika Guilliaume Gilla. Pored njega, na popisu su još njegov suigrač iz Montpelliera Charles Bolzinger (23 god.) sa samo desetak nastupa u reprezentaciji. Još manje ih ima Samir Bellahcene koji je zamijenio Vincenta Gerarda u THW Kielu i ima jako dobru sezonu iza sebe.

Lijevo krilo je Hugo Descat (31 god., Telekom Veszprem). Sjajan u kontri, gotovo nepogrešivi izvođač sedmeraca. U tri utakmice do sada realizacija 13/19. Što tek reći o Dylanu Nahiu (24 god., Industria Kielce). Do sada ima samo jedan promašaj, 8 od 9.

Na desnom krilu su Yannis Lenne, Benoit Konkuod i Valentine Porte. Sve provjerena imena, sudionici Lige prvaka. S realizacijom se na ovom prvenstvu malo muče, ali to su sve redom igrači za velike utakmice.

Francuska je izuzetno moćna na crti. Najviše je do sada igrao i zabijao, 13 od 14, Ludovic Fabregas (27 god., Telekom Veszprem). Drugi izbor je Nicolas Tournat (29 god., 200 cm, 108 kg, Industria Kielce). Obrambeni specijalist je Luka Karabatić (35 god., PSG).

A što tek reći za vanjsku liniju koju predvodi Nikola Karabatić (39 god., PSG). I s tolikim brojem godina na leđima još uvijek može biti izabran za igrača utakmice kao što je to bilo protiv Njemačke. U sredini su još Kentin Mahe (32 god., Telekom Veszprem) i Nedim Remili (28 god., Telekom Veszprem). Zajedno su dali 20 pogodaka do sada.

Lijevu stranu drže Elohim Prandi (25 god., PSG), 10 od 18 realizacija, te Timothey N Guessan (31 god., 195 cm, Barca) koji je igrao samo jedanput do sada. Na desnoj strani je nedodirljivi Dika Mem. Prvo ime Francuske i prvi strijelac ekipe do sada sa 17 pogodaka iz 27 udaraca. Društvo mu pravi Melvin Richardson (26 god, Barca).

Francuska je u tri susreta prvog kruga postigla 98, a primila 85 pogodaka. Hrvatska je s druge strane postigla isto toliko. I primila tri pogotka manje. Ohrabrenje. Da, svakako jer smo uvjereni da se s ovom Francuskom može igrati.

Hrvatska i Francuska da sada su odigrale 25 utakmica na tri najveća svjetska natjecanja. Francuzi su uspješniji i imaju 15 pobjeda. Hrvatska je slavila devet puta, a jedan susret bio je neodlučen. S tom reprezentacijom odigrali smo svoj prvi susret na europskim prvenstvima 1994. godine i izgubili 25:27. Posljednji put igrali smo u Szegedu na Europskom prvenstvu 2022. godine i također bili poraženi 22:27. Naša zadnja pobjeda ostvarena je baš tu, u Kolnu 2019. godine na Svjetskom prvenstvu kada smo bili bolji s 23:20. Ne bismo imali ništa protiv da se ta lijepa priča ponovi i 2024. godine.

Inače, reprezentacija je tijekom prijepodneva vlakom (njemačke željeznice su veliki sponzor EURA 2024) iz Mannheima doputovala u Koln. Nakon ručka i kraćeg predaha, već u 16.15 sati izbornik i petorica igrača bili su na druženju s novinarima, a nakon toga uslijedio je trening od 90 minuta.

Nažalost, raspoloženje malo kvari činjenica da nam je kapetan Domagoj Duvnjak pod lakšom tjelesnom temperaturom. Zbog toga je propustio posljednji trening u Lanxess Areni, ali svi se nadamo da će sutra biti spreman i predvoditi reprezentaciju protiv Francuske.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.