Primož Roglič osvojio Vueltu i na najbolji način zaokružio veliku godinu slovenskog biciklizma

Nedjelja, 08. studenog 2020. 20:26 Napisao/la  KS
Primož Roglič
Primož Roglič

Slovenski biciklist Primož Roglič (Team Jumbo Visma) pobjednik je i ovogodišnjeg izdanja Vuelte, čime je na najbolji mogući način zaključio nevjerojatnu godinu slovenskog biciklizma.

Roglič je obranio naslov pobjednika Vuelte, slavodobitno je Madridom prošao i prošle godine, ove je pak bio drugi na Tour de Franceu, 59 sekundi kasnio je za svojim sunarodnjakom Tadejom Pogačarom (UAE Team Emirates).

Roglič, koji je prošle godine postao prvi slovenski biciklist s pobjedom na Grand Touru, imao je uoči posljednje etape Vuelte 24 sekunde prednosti ispred Kolumbijca Richarda Carapaza (INEOS Grenadiers) i 47 sekudni bolje vrijeme od Britanca Hugha Carthyja (EF Pro Cycling) i bilo je jasno da mu obrana naslova neće izmaći iz ruku, naročito ne nakon što je „preživio“ Carapazov napad u pretposljednoj etapi, usponu na Alto de la Covatilla.

- Jednostavno sam uživao u ovoj posljednjoj etapi, rekao je Primož Roglič, pa nastavio:

- Naravno da sam iscrpljen, ali lijepo je svaki puta kada pobjediš, a možda je još ljepše kada obraniš pobjedu. Nemoguće je ovogodišnju pobjedu usporediti s prošlogodišnjom, ali znam da sam presretan. Ne znam jesam li najbolji vozač Grand Toura, ali znam da sam u ovoj Vuelti bio najbolji, zaključio je Roglič, koji je četirima etapnim pobjedama došao do ukupne brojke od 12 ovogodišnjih, što je uspjeh kojim se ne bi postidio niti jedan sprinter današnjice.

Roglič i Carapaz su vodili sjajnu bitku, tri puta su se smjenjivali na čelu Vuelte, Roglič je vodio do šest etape, onda je vodstvo do devete držao Carapaz, potom je do jedanaeste iznova bio Roglič, koji je ulogu lidera vratio pobjedom na kronometru u 13. etapi i više je nije ispuštao iz ruku.

Inače, za kraj samo mali podsjetnik da je Primož Roglič nastupio na prvom izdanju Toura of Croatia, utrke što je zbog ljudskog jala nestala iz UCI kalendara i pod novim imenom (Cro Race) se pojavila u novom terminu, i da je tada kao član seniorske momčadi Adria Mobil osvojio drugo mjesto.

Najbolji je to dokaz koliko su ljudi što su vodili utrku (Vladimir Miholjević op.p.) znali što rade i baš zbog toga vrijedi vjerovati da će epidemiološka i sve druge situacije dopustiti da se Cro Race održi iduće godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.