Cro race: Jonas Vingegaard pobjednik kraljevske etape Opatija – Labin

Subota, 01. listopada 2022. 18:21 Napisao/la  SC

Najbliži Dancu  bio je Škot Oscar Onley (Team DSM),  kao i u Primoštenu stigao je drugi na cilj s dužinom kotača zaostatka

onas Vingegaard (desno) zamalo ispred Oscara Onleyja
onas Vingegaard (desno) zamalo ispred Oscara Onleyja

Danac Jonas Vingegaard, pobjednik ovogodišnjeg Tour de Francea, osvojio je petu etapu ovogodišnjeg CRO Racea, voženu od Opatije do Labina u dužini od 154 kilometara.

Vingegaard je svojim drugim etapnim uspjehom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Kao i prije dva dana, kada je cilj bio na vrhu uspona na Gospi od Loreta u Primoštenu, Vingegaard je iskoristio strmi posljednji kilometar vožen u Labinu kako bi se odvojio od konkurencije.

Najbliži Dancu opet je bio 19-godišnji Škot Oscar Onley (Team DSM), ali je kao i u Primoštenu stigao drugi na cilj s dužinom kotača zaostatka. Treće mjesto zauzeo je Slovenac Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) s dvije sekunde zaostatka.

- Morao sam se kockati u završnici etape i čekati pravi trenutak za napad. Moja je momčad napravila sjajan posao tijekom čitave etape. Ova me utrka podsjetila na utrku po Baskiji, bila je zanimljiva etapa i teška za utrkivanje. Nisam siguran da sam osigurao ukupnu pobjedu jer mi je Mohorič i dalje vrlo blizu, a tu je i još nekoliko brzih vozača, rekao je Vingegaard po pobjedi u Labinu.

U ukupnom redoslijedu uoči posljednje etape Vingegaard tako ima osam sekundi bolje vrijeme od drugog Mohoriča i trećeg Onleya.

Momčad Bahrain-Victorious predvidjela je kako Jonathan Milan, koji je držao vodstvo u ukupnom redoslijedu od prve do četvrte etape, neće izdržati napore koji su potrebni za odličan rezultat u petoj etapi pa se već na samom početku utrke orijentirala na Mohoriča, svog sljedećeg najboljeg plasiranog vozača u ukupnom redoslijedu.

Upravo je stoga Mohorič prvi prošao prolaznim ciljem u Rijeci i tako osvojio tri sekunde bonifikacije. Iza njega su tim prolaznim ciljem prošli Francuz Pierre Barbier (B&B Hotels-KTM) i Talijan Jacopo Mosca (Trek-Segafredo).

Uslijedio je brdski cilj na Viškovu koji je osvojio nositelj zelene majice Francuz Alexis Guérin (Team Vorarlberg) ispred sunarodnjaka Pierrea Rollanda (B&B Hotels – KTM) i Nizozemca Lennarda Hofstedea (Jumbo-Visma). Guérin je bio prvi i na prolaznom cilju u Opatiji ispred Amerikanca Keegana Swirlbula (Human Powered Health) i Talijana Mirca Maestrija (Eolo-Kometa).

Procjena Bahrain-Victoriousa kako će uspon na Učku biti pretežak za Milana pokazala se ispravnom – već polovinom tog najtežeg ispita na ovogodišnjoj utrci 21-godišnji Talijan nije bio u stanju pratiti ritam vodećih. Prvi je na Učku stigao Guérin koji je time učvrstio svoje vodstvo u redoslijedu za najboljeg penjača, a nakon njega najvišom točkom ovogodišnje utrke prošao je dvojac iz Jumbo-Visme Gijs Leemreize i Jonas Vingegaard.

Nakon uspona na Učku u vodećoj skupini ostalo je 20-ak vozača među kojima su bila po tri člana INEOS Grenadiersa i Team DSM-a, dvojica iz Bahrain-Victoriousa, Jumbo-Visme, Uno-X Pro Cycling Teama, Eolo-Komete i Caje Rural, a svoje je predstavnike imalo još nekoliko momčadi. Ta je skupina imala više od dvije minute prednosti u odnosu na prve pratitelje među kojima je bio i Milan.

Guérin je osvojio maksimalan broj bodova i na brdskom cilju prve kategorije Afrići i tako osigurao ukupnu pobjedu u natjecanju za najboljeg penjača ove etape, a pratili su ga Rolland i Vingegaard.

Prolaznim ciljem u Pazinu prvi je prošao Talijan Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) ispred Kolumbijca Brandona Smitha Rivere Vargasa (INEOS Grenadiers) i Mohoriča, koji se u tom trenutku sa sekundom bonifikacije izjednačio po ukupnom vremenu s Vingegaardom.

Iako mu bodovi u borbi za zelenu majicu više nisu bili potrebni, Guérin je prošao prvi i brdskim ciljem na Lindaru. Predvođena dvojicom vozača iz Bahrain-Victoriousa, druga skupina vozača na cesti, u kojoj je bio i Milan, smanjila je zaostatak za vodećom skupinom na otprilike minutu 50-ak kilometara prije cilja.

Početkom uspona prema Labinu Vingegaard je ostao bez pomoći svog momčadskog kolege Leemreizea, dok su diktiranje tempa vodeće skupine preuzeli vozači DSM-a i INEOS Grenadiersa.

Prilikom prvog od tri prolaska ciljnom linijom u Labinu prvi je bio Škot Oscar Onley (DSM) ispred Španjolca Omara Frailea (INEOS Grenadiers) i Mohoriča. Odmah nakon toga uslijedio je napad Norvežanina Torsteina Traeena (Uno-X Pro Cycling Team) kojeg je moglo pratiti još samo sedam vozača. Napasti je pokušao i Fraile, no njega je neutralizirao Kolumbijac iz Bahrain-Victoriousa Santiago Buitrago.

U samoj završnici francuski veteran Pierre Rolland pokušao je iznenaditi favorite napadom tri kilometra prije cilja, ali nije izdržao na posljednjem usponu prema Labinu. Sustigla ga je skupina iz koje se u završnim metrima odvojio Vingegaard, a njegov je jak napad mogao pratiti samo Onley pa su njih dvojica prošla ciljem, a 10-ak metara zaostajao je Mohorič.

Milan je nakon ove etape ostao bez crvene majice, ali je i dalje vodeći u ukupnom plasmanu po bodovima te nosi plavu majicu.

U Labinu je utrku došao ispratiti i legenda Vatrenih Vedran Ćorluka koji kaže kako je CRO Race pratio i u ranijim izdanjima. „Uživam u biciklizmu i pratim skoro sva natjecanja, dobro sam upućen, čak i u taktiku ovog sporta. I sam rekreativno vozim, a etapa kojom danas prolaze natjecatelji CRO Racea među omiljenim mi je trasama za vožnju. Drago mi je što ova odlično organizirana utrka, koja je dovela velika imena biciklizma, prolazi baš kroz Istru, a naročito jer se radi o izvrsnoj promociji Hrvatske."

Bicikliste su na startu pete etape ispratili gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, predstavnik Turističke zajednice Grada Opatije Goran Pavlović i predstavnica Turističke zajednice Kvarnera Marica Mogorović. U Labinu su ih dočekali zamjenik župana Istarske županije Tulio Demelika, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Grada Labina Danijel Žužić, predstavnik Turističke zajednice Istarske županije Marko Marković i direktorica Turističke zajednice Grada Labina Astrid Glavičić.

Šesta završna etapa utrke kreće u nedjelju 2. listopada iz Svete Nedelje u 11:50 sati, cilj joj je u Zagrebu, a dolazak biciklista na cilj očekuje se između 14:36 i 14:55 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.