Cro Race: Venezuelanac Orluis Alberto Aular pobjednik osmog izdanja

Nedjelja, 01. listopada 2023. 21:00 Napisao/la  SC
Cro Race: Venezuelanac Orluis Alberto Aular pobjednik osmog izdanja

Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) pobjednik je osmog izdanja biciklističke utrke CRO Race, iako je pao 200 metara prije ciljne linije na završnici u Zagrebu. Novozelanđanin Campbell Stewart (Jayco-AlUla) pobjednik je posljednje etape vožene od Samobora do Zagreba u dužini od 157.5 kilometara.

Na prvom prolaznom cilju u Svetoj Nedelji, udaljenom samo tri kilometra od starta u Samoboru, prvi je bio Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X) ispred Britanca Ethana Haytera (INEOS Grenadiers) i Danca Louisa Bendixena (Uno-X). Hayteru je i drugo mjesto na prolaznom cilju u Svetoj Nedelji bilo dovoljno da osvoji dvije sekunde bonifikacije te tako smanji svoj zaostatak u ukupnom redoslijedu za vodećim Aularom s devet na sedam sekundi, dok je Kristoff s tri sekunde bonifikacije smanjio zaostatak za Aularom s dvanaest na devet sekundi.

Potom je uslijedio bijeg petorice vozača kojeg su formirali Poljak Mateusz Kostanski (Voster), Slovenac Aljaž Turk (Adria Mobil), Danac Martin Pedersen (Lidl-Trek), Južnoafrikanac Travis Stedman (Q36.5) i Austrijanac Mario Gamper (Santic-Wibatech). Oni su „pokupili“ bonifikacije na drugom prolaznom cilju u Dugom Selu, Kostanski kao prvi, Turk kao drugi, a Pedersen kao treći pa se situacija u ukupnom redoslijedu nije mijenjala. Bjegunci su se zadržali na čelu i do brdskog cilja u Svetom Ivanu Zelini, kojim je prvi prošao Stedman ispred Kostanskog i Gampera.

Prilikom dolaska na završna tri kruga iz bijega je ispao Turk, no ostala četvorica uspjela su se održati na čelu i do posljednjeg prolaznog cilja, kojeg je osvoji Stedman ispred Pedersena i Gampera. Glavna skupina uhvatila je bjegunce tri kilometra prije cilja te je započeo žestoki sprint za etapnu pobjedu.

Aular se točno 200 metara prije cilja sudario s jednim od vozača Bahrain Victoriousa zbog čega je „izbačen“ iz završnog sprinta iako je bio odlično pozicioniran. Tako se prilika za etapnu pobjedu, ali i za slavlje u ukupnom redoslijedu otvorila iskusnom Norvežaninu Alexanderu Kristoffu (Uno-X).

- Iako sam pao na samom kraju utrke, osjećam se vrlo dobro jer sam ipak uspio izboriti ukupnu pobjedu. Ovdje smo došli s jasnim ciljem, a to je da ostvarimo ukupnu pobjedu. Momčad je cijeli tjedan radila za mene i to se danas vidjelo. Odlazimo iz Hrvatske s dvije etapne pobjede i pobjedom u ukupnom redoslijedu što je za malu momčad poput naše velika stvar, izjavio je Aular.

U konačnici je Aular ostvario tri sekunde bolje vrijeme u odnosu na Kristoffa, dok je treći u ukupnom redoslijedu Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) sa sedam sekundi slabijim vremenom od Aulara. Međutim, Kristoff je ipak osvojio plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru u utrci, zelenu majicu za najboljeg penjača osvojio je Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), dok je bijelu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers). Kristoff je bio u vodstvu sve do tridesetak metara prije ciljne linije kada ga je Stewart pretekao, pa je 36-godišnji Norvežanin završio drugi kako u etapi, tako i u konačnom redoslijedu. Treće mjesto u Zagrebu osvojio je Slovenac Gal Glivar (Adria Mobil).

Pobjedničku statuetu osmog izdanja CRO Racea, rad kipara i dizajnera Ivice Propadala, Aularu je uručila ministrica Turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Bicikliste su na startu šeste etape ispratili voditelj Odjela za strateške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc, uime župana Zagrebačke županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Jadranka Dujić Frlan, gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Košćec te zamjenik gradonačelnice grada Samobora Petar Burić.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su uime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, izaslanica premijera i ministrica Turizma i sporta Nikolina Brnjac, uime Grada Zagreba zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, uime Hrvatske elektroprivrede predsjednik Uprave Frane Barbarić, uime Hrvatske turističke zajednice voditelj Odjela za strateške projekte Dubravko Šimenc.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.