Igor Štimac, autoritet bez dovoljno znanja!

Nedjelja, 13. listopada 2013. 14:22 Napisao  I. V.

Sportska javnost opravdano sumnja u mogućnosti rastrojene reprezentacije kojoj od prvoga dana nedostaje autoritet znanja

Hrvatska nogometna reprezentacija plasman na SP u Brazilu mora ostvariti kroz doigravanje, što se s velikom dozom sigurnosti moglo pretpostaviti nakon poraza od Škotske u Zagrebu.  Hrvatska će u doigravanju biti nositelj  i  protivnik u normalnim okolnostima ne bi smio biti nepremostiva prepreka na putu za Brazil. Sve se to znalo  prije poraza od Belgije i čemu onda snebivanje oko doigravanja? Čemu pozivanje na smjenu izbornika Igora Štimca i vrha HNS-a na čelu sa Zdravkom Mamićem?

Isti je taj Mamić prije doigravanja za plasman na EP 2012. godine stajao iza Slavena Bilića, koji je u dodatnim kvalifikacijama izbacio Tursku! Mamića tada nitko nije prozivao zato što reprezentacija mora u dodatne kvalifikacije, jer je Bilić uživao podršku većine sportske javnosti nakon što je dokazao da zna svoj posao u kvalifikacijskom ciklusu za EP 2008. godine.

Tuđman i Mamić

Igor Štimac jedva da uživa iskrenu podršku većine igrača u svlačionici, a kamo li sportske javnosti kojoj sprega Štimca i Mamića nikada neće biti prihvatljiva. Nije prihvatljiva ni tihoj manjini unutar HNS-a! Ne treba zaboraviti pritajeno nezadovoljstvo bezmalo 50 posto nogometnih djelatnika u bazi HNS-a, koji su suspendirani zato što su stajali iz Štimčeve kandidature za predsjednika HNS-a 2010. godine. Kada ih je Štimac izdao, priklonivši se Mamiću zbog fotelje izbornika, ostali su obezglavljeni i bez prava glasa. Ne mogu više glasovati, ali i dalje misle svojim glavama da je HNS postao privatno leno interesne skupine ljudi okupljenih oko Mamića. Da mogu pronaći karizmatičnog kandidata za predsjednika HNS-a poput Zvone Bobana, sutra bi krenuli u novu kampanju za promjene u vrhu HNS-a. Sportska javnost sigurno bi bila na njihovoj strani.

Zdravko Mamić u zadnjih nekoliko godina stekao je veću moć od Franje Tuđmana svojedobno. Razlika je u metodama upravljanja HNS-om budući da je Tuđman predsjednika (Marković) i izbornika (Blažević) postavljao političkim dekretima. Mamićeva kvazidemokratska procedura izbora predsjednika (Šuker) i izbornika (Štimac) nije počivala na zajedničkom političkom interesu nego na osobnim interesima dijela baze HNS-a, koja je podržavala pokojnog Vlatka Markovića i preuzela vlast na svim razinama HNS-a.

Otkada je Dinamo pretvorio u klub za proizvodnju eura, Mamić je postao toliko moćan da (ne)izravno odlučuje o svemu unutar HNS-a bezmalo u maniri apsolutističkog vladara. Nitko se u Mamićevoj blizini ne usuđuje ni pomisliti da bi car mogao biti gol! A kamo li glasno reći da od prvog dana Štimčeva mandata ne valja temeljno u nogometu! U ovim kvalifikacijama hrvatska reprezentacija nije igrala ni dobar, ni prepoznatljiv nogomet!

Opravdane sumnje

Svaka je utakmica priča za sebe, naravno da je bilo i dobrih izdanja (Srbija u Zagrebu, Wales u Osijeku). Međutim, kada se kvalifikacijski ciklus promatra u cjelini, Štimac nije uspio standardizirati ni momčad, ni igru. Da jest, ne bi protiv Belgije prvi put igrao s trojicom stopera, koji su prema njegovu mišljenju igrali bez pogreške. A igrali su tako dobro da je uoči drugog pogotka pored trojice stopera za Lukakuom od sredine igrališta trčao Mateo Kovačić!

Sportska javnost nije bila Štimcu naklonjena od početka kvalifikacija, poraz od Belgije samo je pojačao negativne tenzije. Atmosfera oko reprezentacije uoči doigravanja jednako je loša kao i uoči prve Štimčeve utakmice protiv Švicarske u Splitu. Razlika je tome što na kraju kvalifikacijskog ciklusa sportska javnost opravdano sumnja u mogućnosti rastrojene reprezentacije kojoj od prvoga dana nedostaje autoritet znanja.

Ni uspjeh u diogravanju neće promijeniti notornu istinu da karizmatični Štimac ima autoritet, ali nema dovoljno znanja da bi prevladao negativne tenzije oko reprezentacije!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.