Titulu prvaka osigurao pričuvni vratar, pogledajte kako se Pep Guardiola već predao

Srijeda, 15. svibnja 2024. 08:47 Napisao/la  SC

U duelima jedan na jedan, jedan je od najboljih golmana koje sam vidio u životu, kaže Guardiola o Stefanu Ortegi

Pep Guardiola
Pep Guardiola

Stefan Ortega postao je junak Manchester Cityja u presudnoj pobjedi (2:0) protiv Tottenhama, pričuvni vratar Cityja obranio je dva zicera (Kuluševski, Son) od kojih drugi spada u najbolje što se može dogoditi jednom vrataru.

Son je u 86. minuti sam trčao dvadesetak metara prema Ortegi, koji je nogom skrenuo loptu i sačuvao vodstvo (1:0).

Da je Tottenham izjednačio, teško da bi City do kraja uspio preokrenuti rezultat s obzirom na odnose snaga, ovako je iznudio kazneni udarac (Doku) i osvojio presudna tri boda u borbi za titulu prvaka s Arsenalom.

Kakvu je priliku propustio Son najbolje ilustrira reakcija Pepa Guardiole, koji se bacio na travnjak kada je Akanji izgubio loptu i Son počeo trčati prema Ortegi, Guardiola kao da se unaprijed pomirio s gubitkom titule (pogledajte  OVDJE).

- Ortega nas je spasio, inače bi Arsenal postao prvak. Znate li koliko nas je puta Son kaznio u zadnjih šest godina? Rekao sam: Ne, opet! No, Stefan je imao nevjerovatnu intervenciju. On je jako darovit. U duelima jedan na jedan, jedan je od najboljih golmana koje sam vidio u životu. To je njemačka kultura. On stoji i jako je, jako dobar. Igrao je i u FA kupu, ali i u Liga kupu. Klub je donio izvrsnu odluku njegovim transferom, rekao je Pep Guardiola o 31-godišnjem pričuvnom vrataru Cityja.

Ortega je u 29. godini došao u City kao zamjena za Edersona, a došao je zato jer je struka procijenila da ima dovoljno kvalitete biti pričuva, a da se istodobno neće buniti što sjedi na klupi tako velikog kluba.

Nikada nije branio u boljim klubovima od Arminije Bielefeld i 1860 Munchena, pa je za njega transfer u City izgledao kao dobitak na lotu.

U 69. minuti Guardiola je zamijenio vratare nakon što je Ederson dobio jaki udarac u glavu, iznenadio je odlukom budući da je Brazilac djelovao normalno nakon što se oporavio od udarca.

Ederson je tijekom utakmice jako dobro branio ono što je trebalo, malo bi se trenera usudilo promijeniti prvoga vratara zadnjih pola sata u presudnoj utakmici sezone.

Brazilac  se nije  lako pomirio s takvom odlukom, bijesno je reagirao kada je izašao iz igre uvjeren da je doživio nepravdu.

Ušao je Ortega, a ostalo je povijest Premierlige ako Manchester City postane prvi klub u povijesti koji je četiri puta uzastopno postao prvak.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.