Jurica Jurjević: Ne možemo definirati je li hrvatska reprezentacija sredstvo ili cilj!

Petak, 13. listopada 2023. 20:03 Napisao/la  SC

To su širi društveni problemi, mi se kao društvo moramo suočiti s rješavanjem tih problema, tek tada ćemo postati bolje društvo, kaže voditelj Odjela za prevenciju, sigurnost i integritet HNS-a

Josip Jurjević
Josip Jurjević

Nakon dva uzastopna ustašluka, u Rijeci i Osijeku, realno je očekivati da će UEFA kazniti HNS jednom utakmicom bez gledatelja.

To bi značilo da će Hrvatska zadnju utakmicu u kvalifikacijama protiv Armenije, 21. studenog, igrati pred praznim tribinama u Maksimiru.

- Nakon odluke da nam je dopušteno igrati pred gledateljima na Opus Areni rekao sam da naš izbornik često zna reći: Kad nešto dobro napravimo, tek tada nismo ništa napravili! Nadao sam se da ćemo nešto naučiti iz zadnje lekcije, očito nismo naučili ništa. Dug je proces da ostvarimo ono što želimo. Otpočetka tvrdimo da pozicija HNS-a nije sukobljavanje s UEFA-om ili FARE-om, mi se moramo suočiti s nekim pojavama koje nam se događaju na stadionima. To su širi društveni problemi, mi se kao društvo moramo suočiti s rješavanjem tih problema, tek tada ćemo postati bolje društvo. A hoćemo li igrati bez gledatelja na Maksimiru, tek ćemo vidjeti, kaže Jurica Jurjević,  koji je u HNS-u zadužen za sigurnost.

Nepoznati počinitelj noću prije utkmice postavio je na stadion zastavu s ustaškim znakovljem i prekriženim HNS-om (fotografija ispod), evo u kom smjeru ide istraga:

- Mi smo s policijom surađujemo otpočetka priprema za svaku utakmicu, zahvaljujem policiji na svemu što radi kao i zaštitarima, koji su spriječili veće incidente. Imamo ozbiljan problem, ne možemo definirati je li hrvatska reprezentacija sredstvo ili cilj. Ne znamo zašto se šalju takve poruke i koji su motivi onih koji žele naštetiti, ne vjerujem čak da se želi naštetiti HNS-u, koji je samo suport hrvatskoj reprezentaciji koja je Hrvatskoj donijela toliko dobrog, rekao je Jurjević.

Postoji li sumnja da iza svega stoji neka navijačka skupina?

- Ne bih htio tako okarakterizirati incidente, prije utakmice imali smo najave dolazaka svih navijačkih skupina, ne bi bilo fer prstom uperiti ni prema kome. Ovdje se radi o nečemu što narušava ugled Republike Hrvatske, a mislim da je hrvatska reprezentacija najveći brand. Kada govorimo o intervenciji države, nama je najbliža institucija policija s kojom izvrsno surađujemo, nemam mandat govoriti više od toga, kazao je Jurjević za NovuTV.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.