Hrvatski košarkaši pobijedili Belgiju, protiv Švedske u ponedjeljak

Nedjelja, 13. kolovoza 2023. 17:20 Napisao/la  SC
Hrvatski košarkaši pobijedili Belgiju, protiv Švedske u ponedjeljak
Foto: HKS

HKS je objavio sljedeći izvještaj:

Hrvatska muška košarkaška reprezentacije je u susretu 1. kola pretkvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre u Istanbulu pobijedila Belgiju s uvjerljivih 86-55.

Od starta utakmice Hrvatska je sjajnom kolektivnom obranom zaustavila sve prilaze Belgijancima prema košu i tjerala ih na teške šutove, bilo izvana bilo iz prodora. Ivica Zubac, Dario Šarić i Mario Hezonja individualnom kvalitetom su vukli izabranike Josipa Sesara prema sigurnoj pobjedi. Nakon prve četvrtine bilo je 18-8 za Hrvatsku, a na poluvremenu 39-18, uz 50 posto uspješnosti u šutu za tri poena. Belgijska trica u prvih 20 minuta bila je ravna nuli.

Ni u drugom poluvremenu Belgijanci nisu uspjeli pronaći način na koji bi mogli parirati Hrvatskoj pa je u 26. minuti prednost narasla na okruglih 30 poena (57-27), da bi na kraju treće četvrtine bilo ogromnih +38 (69-31). Hrvatska je rasla do +46 (81-35) te od tog trenutka zaigrala pod ručnom, a Belgija smanjila rezultat na donekle ugodnijih 86-55.

Mario Hezonja je postigao 22 poena uz 5 skokova, Ivica Zubac je uz 18 poena imao 14 skokova, a Dario Šarić uz 17 poena 3 skoka i 4 asistencije.

U ponedjeljak od 19 sati Hrvatska će odmjeriti snage sa Švedskom koja je u prvom nastupu nakon produžetka slavila protiv Nizozemske 91-89.

Podsjetimo, pretkvalifikacijski turniri daju mogućnost reprezentacijama koje se nisu plasirale na Svjetsko prvenstvo 2023. da se i dalje bore za odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Olimpijskih igara.

Hrvatska u pretkvalifikacijama nastupa u skupinu D s Nizozemskom, Belgijom i Švedskom. Ova će se skupina križati sa skupinom C (Turska, Ukrajina, Bugarska, Island), a obje skupine igraju u Istanbulu.

Iz svake skupine prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija izborit će mjesto u polufinalu (2D-1C i 1D-2C). Pobjednici polufinala igraju finale, a samo pobjednik turnira ima rezervirao mjesto na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

Raspored:
14. 8. 2023. u 19:00 Švedska – Hrvatska
16. 8. 2023. u 16:00 Nizozemska – Hrvatska

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.