WRC Monte Carlo: Prodan - Raštegorac na prvom brzincu 8. u klasi

Subota, 23. siječnja 2021. 00:17 Napisao/la  SC
Prodan - Raštegorac
Prodan - Raštegorac Foto: Uroš Modlic

'Ovo je ipak Monte, sve drugo ćemo zaboraviti, jer ništa do sada nije bilo na ovoj razini, mantra je koju posada Vilijam Prodan - Zoran Raštegorac ponavlja od prvog dana, kad su odlučili krenuti u ovu oktansku avanturu.

A upravo je petak dan na brzincima pokazao što je pravi WRC Monte Carlo.

Uzbuđenje i sjajni rezultat u četvrtak, 41. mjesto u ukupnom poretku i četvrti u klasi pogona na dva kotača (koji je u večernjim satima bio korigiran radi neutralizacije, op.a.) malo je splasnulo nakon prvog povratka u box drugog dana.

Naime, prvi brzinac donio je i gumi defekt, čemu je kumovala cesta puna leda i magla u noćnim uvjetima.

Vožnja na praznoj gumi do prve pozicije za promjenu te promjena u mraku odnijelo je dragocjenih 6-7 minuta koje je na ovakvom natjecanju teško nadoknaditi.

Nastavak je donio sigurniju vožnju te uspješne završetke svih brzinaca unatoč katastrofalnim uvjetima na cesti.

Iako, nakon drugoga dana, 58. mjesto u ukupnom poretku te 8. mjesto u klasi ne izgleda tako loše pogotovo ako se uzme u obzir da bi bez gumi defekta bili na 6. mjestu.

- Krenuli smo u šest ujutro, mrak, led, gusta magla i na šestom kilometru prvog brzinca bušili smo gumu di smo izgubili puno vremena. Druge brzince smo odradili dobro i vidjeti što će se dogoditi do kraja dana. Ovo je ogromno iskustvo za nas i imamo prilike sudjelovati na nečemu u čemu nismo mi navikli. Ovo je definitivno sjajna priprema za dalje, odnosno za treću stanicu WRC-a Croatia Rally 2021., obzirom da ćemo mi Finsku preskočiti jer nemamo što tražiti na snijegu i ledu, istaknuo je Prodan te dodao da na WRC Croatia Rallyju moraju pokazati što su naučili u Francuskoj.

- Brzinci su katastrofalni! Od snijega i blata na prvom te magle i cilj nam je bio preživjeti te brzince, istaknuo je Raštegorac te otkrio da bi nakon Montea trebali nastupiti na WRC Croatia Rallyju i na jednom Rallyju u Barceloni.

Takozvana, 'Gravel crew' odnosno 'ledena posada' u sastavu Igor Puž i Marko Stiperski u kontroli brzinaca proveli su 12 sati.

Bitna prethodnica prolazi brzince prije same posade te korigira radar po kojem voze Prodan i Raštegorac.

- Vrijeme je nevjerojatno. Brzinac koji su pred neki dan Vili i Frik napisali da je pod ledom, danas je bio u blatu, što znači da slučajno nismo pregledali, krenuli bi na stazu s potpuno neadekvatnim gumama, istaknuo je Puž te posebno napomenu discipliniranost fanova.

- Nevjerojatna je disciplina po pitanju publike. Vidi se da je ovo neki drugi civilizacijski i kulturološki nivo. Kad su objavili da nema publike radi koronavirusa na stazi, mislili smo da će se vidjeti pokoji gledatelji, ali sve je sablasno prazno, osim policije i organizatora nema nigdje nikoga, dodao je Puž.