WRC Croatia Rally: Zabava zajamčena na različitim dionicama

Četvrtak, 22. travnja 2021. 21:56 Napisao/la  Miroslav Krpan
Start prvog WRC-a u Hrvatskoj
Start prvog WRC-a u Hrvatskoj Foto: Miroslav Krpan

Konačno, najbolji svjetski automobilisti kraljevske discipline rallya, izašli su s prestižnim voznim parkom na hrvatske ceste. Mic po mic, dan za danom, realizacijom zacrtanih programskih zadataka, administrativnih i tehničkih pregleda, potom popisivanja dionica u civilnim automobilima i poštujući zadano ograničenje, napravili su i više od tisuću kilometara „snimajući“, za vlastiti „radar“ 10 dionica brzinskih ispita na kojima će se, svakoj po dva puta, u tri natjecateljska dana, odvijati prvi svjetski auto rally, najveće sportsko natjecanje, slobodno kažimo, do sada održavano u Hrvatskoj.

Croatia rally, treće ovosezonsko natjecanje FIA Prvenstva svijeta u rallyu, WRC, može startati. Samom startu i ranojutarnjem izlasku iz Servisnog parkirališta na Zagrebačkom velesajmu,te „nulte“ vremenske kontrole, prethodili su još i slobodni trening na Medvednici, Shakedown, na jednoj kratkoj dionici dugoj tek 4,6 km, na kojoj su isprobani posljednji detalji uigranosti posade, ali i tehničke karakteristike ponašanja automobila na specifičnom hrvatskom asfaltu, naočigled sličnom, ili najbližem onom na 150 km dužina brzinskih ispita koji ih očekuju, od petka do nedjelje, na Plešivici, Žumberku, cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

U večernjim satima, na Svjetski Dan planeta Zemlje, pored znanih zagrebačkih fontana, uz Nacionalnu sveučilišnu biblioteku, ceremonijalnim startom 65 posada, iz 26 zemalja svijeta, počeo je službeni program WRC Croatia rallya.

EVANSU SHAKEDOWN

Iako Shakedown nije pravi pokazatelj brzine i spremnosti za konačni rezultat, obzirom da je tek postotni dio duljine od 300,32 km brzinaca, koliko vozače očekuje duž 1.279,87 km ukupnog itinerera, ostat će upisan rezultat najuspješnijeg. Bio je to Britanac Elfyn Evans sa suvozačem Scotom Martinom u Toyoti Yaris WRC, koji su 4,6 km Medvednicom prošli za 2:45,1 minutu. Prve riječi po okončanju vožnje bile su mu „Zasad je sve u redu, automobil je dobar“. Belgijska posada Thierry Neuville – Martijn Waydaeghe, za upravljačem Hyundai i20 Coupe WRC, ostvarili su tek sedam desetinki slabiji rezultat, a o dojmu se nisu izjašnjavali. Trećim vremenom 2:46,4 minuta, vožnju Medvednicom okončali su mladi rally lav, „finsko čudo od djeteta“, 20-godišnji Kalle Rovanperä i suvozač mu Jonne Halttunen u Toyoti Yaris WRC, trenutno vodeći tandem ovogodišnjeg WRC-a poslije dva održana rallya, Monte Carla i finskog Arctic rallya. Upravo oni na ceremonijalnom startu predstavili su se posljednji, da bi u onu pravu borbu za svaku desetiku sekunde krenuli prvi.

Cesta izgleda zabavno, s različitim dionicama. Rally bi zbog toga mogao biti lijep – riječi su kojima je svoj „probni“ nastup ocijenio trenutno, već godinama najuspješniji svjetski rally as, sedmerostruki prvak svijeta, Francuz Sebastien Ogier, kojem je u Toyoti Yaris WRC, kopilot Julien Ingrassia. Ostvarili su peto vrijeme, dok je tek šest desetinki sekunde brži četvrtim vremenom dana bio još jedan lovac na naslov prvaka, kojim se osladio 2019.godine, upravo u izravnom srazu sa Ogierom. Bio je to Estonac Ott Tanak uz suvozača Martina Järveoja, u još jednom Hyundai i20 Coupe WRC-u.
Narječijiti je, poslije svog šestog vremena, bio treći član Toyotine momčadi, Japanac Takamoto Katsuta kojem je suvozač Britanac Daniel Barritt, a na sve je dodao:

Bit će to vrlo izazovan vikend. Naravno, trudim se biti vrlo čvrst i dobiti još više samopouzdanja. Ali bit će škakljivo.Trudim se dobiti na samopouzdanju tijekom cijelog vikenda i pokušavam naučiti puno stvari na ovom škakljivom rallyu.

KIŠNE KAPI NA STARTU OSAM FAVORITA

Ceremonijalni start, uz zalazak sunca na zagrebačkom asfaltu, protekao je u svečanom ozračju, kakvo i doliči najvećoj sportskoj priredbi ove godine u Republici Hrvatskoj. No, ipak, oblaci koji su bili prijetnja u posljednjih desetak minuta jednoipolsatne ceremonije, samo su djelomično pokvarili kompletan dojam. Kišne kapi na startnoj su rampi ispratile na put „hrvatske WRC sreće“ upravo one najbolje, one od kojih se očekuje najviše.

Među 65 automobila, sa startne su rampe krenula i šestorica hrvatskih velika kojima je već sam start na jednom, a posebno domaćem WRC-u, veliko priznanje, veliki izazov, doživljaj za pamćenje. Kako su automobili na ceremonijalnom startu polazili od posljednjeg ka prvom, prema startnoj listi, prvi su čast hrvatskog starta među šest domaćih posada, imali Željko Magličić-Domagoj Nemak, potom su slijedili Ivica Siladić-Jasna Durak, Mateo Butorac-Marko Stiperski, Krešimir Ravenščak-Dora Ravenščak, Martin Ravenščak-Tomislav Tomašković, a na kraju su posebno pozdravljeni domaći favoriti Viliam Prodan i Zoran Raštegorac. Ipak, vrijedi istaknuti da je voditeljski par na podiju posebne čestitke za rođendan uputio našem Tomislavu Tomaškoviću, koji će ovaj rođendan zasigurno pamtiti do kraja života.

Uoči polaska i predstavljanja deset posada vrhunske WRC skupine, onih momčadskih Toyote, Hyundaia i Forda, uslijedio je niz pozdravnih govora predstavnika organizatora, te gradskih i državnih institucija. Prigodnim su se riječima obratili, prvo izuzetno nadahnutim govorom Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia rallya i idejni začetnik dovođenja ovog prestižnog natjecanja u Hrvatsku, potom Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, Jelena Pavličić-Vukičević, obnašateljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta kao izaslanica predsjednika Vlade RH, te Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske. Iako se nisu obraćali govorom, u protokolu davanja startnog znaka nacionalnom zastavom najboljim relijašima svijeta sudjelovali su i ministar Darko Horvat, te izaslanik Predsjednika RH, njegov odnedavni savjetnik za sport Željko Jovanović.

PRVI DAN – IZAZOVNI BRZINCI

Petak je prvi, onaj pravi natjecateljski dan WRC Croatia rallya. Iz Servisnog parkirališta na Zagrebačkom velesajmu, prvi će kranuti već u 7,46 sati vodeći u trenutnom poretku Rovanpera, slijede minutu za minutom Neuville,Ogier, Evans, Tanak,.... pa svi ostali. Upravo ovih pet nabrojanih rally asova favoriti su za pobjedničko postolje u Kumrovcu, u nedjelju po okončanju posljednjeg brzinca oko 15 sati. Među njima se, za vjerovati je predviđanjima, krije i prvi pobjednik hrvatskog WRC-a.

Iz Zagreba relijaši odlaze na prvi brzinski ispit Rude-Plešivića duljine 6,94 kilometra koji starta u 8,39 sati. Slijedi u 9,32 sati BI Kostanjevac-Petruš Vrh duljine 23,76 km. Sat kasnije, u 10,35 na rasporedu je treći brzinac Jaškovo-Mali Modruš Potok u duljini 10,10 km, a prvi set završava na dionici Pečurkovo Brdo-Mrežnički Novaki, čija je duljina 9,11 km, a starta u 11,38 sati. Slijedi put do Zagreba i servisa, a poslijepodne u identičnom intervalu, starta „repriza“ prijepodnevnog programa: Rude u 15,01 sati, Kostanjevac u 15,54, Jaškovo u 16,57, a Pečurkovo Brdo u 18 sati. Dolazak prvog vozila u Zagreb, na „noćenje“, očekuje se u 19,20 sati.

Croatia rally, zbog aktualne siutuacije s pandemijom u Hrvatskoj, službeno je proglašen zatvorenim za publiku. No, svima koji se, poštujući važeće epidemiološke mjere, nađu na dionici brzinskih ispita, preporuka je striktnog poštivanja uputstva svih redarskih i sudačkih službi, kako ne bi došlo do prekida brzinca strogim mjerama

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.