Formula driver: Hrvoje Belinić senzacionalno pobijedio u Buzetu

Nedjelja, 22. svibnja 2022. 22:23 Napisao/la  Miroslav Krpan
Hrvoje Belinić
Hrvoje Belinić Foto: Miroslav Krpan

Prvo natjecanje nove sezone najpropulzivnije domaće automobilističke discipline „8.Signum Max formula driver – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar“, u organizaciji Autokluba Buzet Autosport, u vremenskim je okvirima „probilo“ sve rokove trajanja, ali u konačnici isplatilo se.

Trening na znanoj europskoj brdskoj stazi, za ovu prigodu u duljini 4.400 metara, od Mosta do Kozari, potrajao je gotovo pet sati, dok su dvije bodovne vožnje zaključene u večernjim satima.

Na startu se našlo čak 163 vozačice i vozača iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije, a u onoj znakovitoj konkurenciji međunarodnog HAKS Kupa njih 77.

U konačnici, izvrsnom i najboljom drugom vožnjom u vremenu 2:48,864 minuta i prosjekom 93,803 km/sat do senzacionalne ukupne pobjede, u Renault Cliu Cup, stigao je Zagrepčanin Hrvoje Belinić, vozač AK Pula-Rovinj.

Za pobjedu je presulio 123 tisućinke sekunde koje je dobio u svoju prednost nakon dvije vožnje ispred Talijana Franca Giacomazzija (Lancia Delta Evo Proto), prošlogodišnjeg prvaka Kupa, ali i vodećeg poslije prve vožnje.

U prvoj vožnji Belinić je imao tek četvrto vrijeme sa zaostatkom od 1,333 sekunde. Zato se očekivao dvoboj za pobjedu između Giacomazzija i sunarodnjaka mu Marca Mazzonija (Ford Sierra Cosworth), koji je zaostajao tek 17 tisućinki sekunde. Na kraju se Mazzoni morao zadovoljiti trećim mjestom pobjedničkog postolja.

U „Top 5“ najboljih vozača, ove godine uvedenu novost Formule driver, ušli su i Marino Poropat, od ove sezone novi vozač AK Buzet Autosport, u Renault Clio E1 i Talijan Marco Tessari (Fiat 500 Proto).

Zbog kasnog završetka natjecanja organizator je, iz sigurnosnih razloga vozača i publike, odustao od posebne treće vožnje petorice najboljih vozača otvorenja ovogodišnje sezone, a rezultati koje su trebali upisati dodatne bodove prestiža najboljima. Sezona se nastavlja sredinom lipnja na Učki.

Najuspješniji junior bio je Karlo Pelicar (AKORK Skok racing 1993), a vozačica Slovenka Sanja Paradiž, oboje prošlogodišnji prvaci svojih konkurencija.

Tijekom natjecanja bilo je jako puno tehničkih kvarova, ali i srećom lakših izlijetanja automobila, sve do jednog zapaljenja u samom startu jutarnjeg treninga, bez posljedica po vozača, a sve je to usporavalo satnicu manifestacije.

U konkurenciji Prvenstva Istarske rivijere vozilo je 86 vozačica i vozača, najbolje vrijeme dana cijele manifestacije ostvario je Talijan Gerold Rainer u Formuli Gloria Kit Evo vozeći drugu vožnju 2:40,168 minuta uz prosjek 97 km/sat, ali je ukupnu pobjedu morao prepustiti sunarodnjaku Christianu Da Rosu (Proto Kawasaki).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.