Audi ulazi u Formulu 1 od 2026. godine, dogovorena suradnja sa Sauberom

Petak, 26. kolovoza 2022. 14:34 Napisao/la  SC
Audi ulazi u Formulu 1 od 2026. godine, dogovorena suradnja sa  Sauberom

Audi ulazi u Formulu 1 kao proizvođač od sezone 2026. godine.

Njemačka tvrtka najavila je suradnju sa Sauber F1 timom kojega sponzorira Alfa Romeo i koji radi s pogonskim jedinicama koje isporučuje Ferrari.

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali, predsjednik FIA-e Mohamed Ben Sulayem i izvršni direktor Audija Markus Duesmann zajedničkim su priopćenjem potvrdili ovu vijest.

Na Audijevu odluku utjecali su novi propisi za F1 motore, bez MGU-H (heat-electric generator) novi motori od 2026. godine bit će jeftiniji i manje komplicirani za izradu.

Drugi razlog je uvođenje biogoriva ili e-goriva u F1, što Audi zagovara u komercijalnoj proizvodnji.

Sauber će dalje koristiti svoju tvornicu u Hinvilu (Švicarska) za proizvodnju šasije, Audi će osigurati motor.

Audi pogon u Neuburgu bit će mjesto za razvoj nove pogonske jedinice, time će se prvi put F1 motor proizvoditi u Njemačkoj otkada je BMW otišao iz Formule 1.

Čini se da Audi neće biti jedini njemački div u Formuli 1, Porsche privodi kraju pregovore s Red Bullom kako bi se vratio u Formulu 1 u kojoj je bio prisutan kao dobavljač motora.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.