DAMIR GLAVAN

Dug je put od stabilizacije kluba do borbe za trofeje

Srijeda, 27. prosinca 2023. 22:07 Napisao  I. V.

Smisao svega što radimo je da projekt postane dugoročno održiv, s takvim smo stavom ušli u klub, kaže član uprave VK-a Primorje EB

Damir Glavan
Damir Glavan Foto: VKPrimorje/Facebook

Damir Glavan slavno je ime riječkog vaterpola, srebrni olimpijac ove godine nakon dugo vremena opet je uživao u vrhunskom vaterpolu u riječkom bazenu.

Glavan je član uprave VK-a Primorje EB, bliski suradnik predsjednika Samira Baraća od prvoga dana u zajedničkoj je misiji povratka riječkog kluba u vrh hrvatskog vaterpola:

- Više sam nego zadovoljan ovom sezonom, pretpostavljam kao i svi članovi uprave. S obzirom na situaciju zadnjih godina, trebalo je klub financijski i kadrovski stabilizirati u čemu smo uspjeli. U ovoj sezoni ostvarili smo sve ciljeve koje smo postavili pred seniorsku momčad, mogu slobodno reći da smo ih i nadmašili. Vrhunski smo odigrali Regionalnu ligu, Europa Cup, pa i završnicu kupa u kojoj smo odigrali jako dobru utakmicu u polufinalu protiv Jadrana. Što se seniora tiče, stvarno možemo biti prezadovoljni. Isto vrijedi za omladinski pogon, godinama postižemo dobre rezultate u mlađeuzrasnim kategorijama, proizvod toga su mladi igrači koji su postali nositelji igre u seniorskoj momčadi uz iskusnije Darka Brguljana i Kasa Te Rielea. Povatak Lovre Paparića također se pokazao kao pun pogodak. Paparić se potpuno uklopio u naše planove koji su u konačnici isti kao njegovi, kaže Glavan i ističe sljedeće:

- Ovi rezultati obvezuju, pred nama su novi izazovi. Sve skupa treba što kvalitetnije financijski pratiti, imamo veliku podršku Grada Rijeke i glavnoga sponzora Erste banke, ali i svih ostali sponzora i donatora. Rezultati koje smo ostvarili dobro su odjeknuli u regiji, koristim priliku zahvaliti se svima koji su bili uz nas sve ove godine. Bez takve podrške ne bismo mogli ostvariti sve što smo ostvarili ove polusezone, govori Glavan.

Zahtjevi postaju sve veći u bazenu i van njega:

- Troškovi rastu, treba biti realan u procjenama. Smisao svega što radimo je da projekt postane dugoročno održiv, s takvim smo stavom ušli u klub, kada je situacija u klubu izgledala dosta loše bez obzira na rezultate u nedavnoj prošlosti. Trebalo je puno vremena i truda da pokažemo da imamo kvalitetu i da se kvalitetno radi. Sport ima svoje zakonitosti, ništa se ne može postići preko noći, vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu. Igrači koji su postali nositelji igre prve momčadi vrlo će brzo postati jako zanimljivi na tržištu, naći će se na širem popisu reprezentacije. Dolaze još mlađi igrači koji će se prije ili kasnije uključiti u priču. Naglasak je uvijek bio na radu s mladima iz riječkog bazena, u suradnji s ostalim klubovima u županiji nastojat ćemo i dalje ići u tom smjeru. Klub bez kvalitetnog omladinskog pogona teško dugoročno može stabilno funkcionirati, tako smo i počeli raditi, prisjeća se Glavan.

Damir Glavan stekao je mentalitet vrhunskog sportaša koji stalno teži višem, evo što Glavan kao član uprave kaže o tome koliko se riječki klub teži još više približiti Jadranu i Jugu:

- Teško je davati takve prognoze, ali dižemo se! Splitski Jadran je pet, šest godina intezivno ulagao da bi tek prošle sezone uspio osvojiti prvenstvo. Dug je put od stabilizacije kluba do borbe za trofeje! Nismo očekivali ovakve rezultate ove godine, pokazalo se da je moguće. Da bismo ostvarili nešto više prvo će trebati zadržati sve dečke koji su kvalitetom, radom i odnosom prema klubu pokazali da se može još više. Ne mogu unaprijed govoriti o nečemu višem od ovoga, to prije što je za takav učinak potreban dodatni financijski iskorak. S obzirom kako smo krenuli svi se tome nadamo, poručuje Glavan.

Hrvatska reprezentacija početkom iduće godine brani titulu europskog prvaka u domaćim bazenima, svi priželjkuju da ponovi splitski uspjeh:

- Vrlo je važan dobar rezultat na Europskom prvenstvu zbog Olimpijskih igara, radi se na tome da se iz ove generacije izvuče maksimum, imamo dosta iskusnih i starijih igrača, najvažnije da se osigura plasman na Olimpijske igre. Mislim da imamo znanja i mogućnosti da to ostvarimo, bili smo fenomenalni na prošlom Europskom prvenstvu, a onda se dogodio ogroman pad na Svjetskom prvenstvu. Pokazale su se određene slabosti zbog kojih je izbornik Ivica Tucak povukao neke poteze, vratio je neke igrače. Domaći teren našoj reprezentaciji jako puno znači, mislim da će nam biti jaki vjetar u leđa, nadam se da ćemo ponoviti Split, ali neće biti lako. Konkurencija je vrlo jaka, mnoge su se reprezentacije jako dignule, osim puno znanja trebat će i nešto sreće da bi se ponovio rezultat iz Splita, smatra Glavan.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.