Fiumanka 2023: Way of Life - Prosecco DOC pobjednik jedinstvene regate

Subota, 10. lipnja 2023. 15:51 Napisao/la  SC

Drugi na cilju na regatnoj ruti bio je Adriatic Europa sa skiperom Dušanom Puhom, a treći Molo longo Erste banka na čelu s iskusnim Rajkom Kujundžićem

Pobjednici Fiumanke 2023
Pobjednici Fiumanke 2023 Foto: fiumanka.hr

Subotnje 24. izdanje Fiumanke donijelo je zanimljivu, ali i napetu borbu – na samom startu zajedrila je 161 jedrilica, vremenski uvjeti za jedrenje su bili povoljni pa su prvi brodovi u riječku luku uplovili prilično brzo.

Vjetar jačine 5 do 7 čvorova i burin s kišom učinili su 24. Fiumanku napetom, a u određenim trenucima i dramatičnom.

Prvi maksiji su okrenuli bovu u manje od pola sata i to u nekih 30 metara jedan od drugih, što znači da je već sam početak regate bio zanimljiv i borben.

Way of Life - Prosecco DOC prvi je okrenuo bovu i cijelu regatu držao prednost, te u regatnoj skupini prvi ušao u cilj s vremenom od 2h, 3min i 12 sekundi.

Ovaj put jedrili su sa skiperom Gašperom Vinčecom.

Drugi na cilju na regatnoj ruti bio je Adriatic Europa sa skiperom Dušanom Puhom, a treći Molo longo Erste banka na čelu s iskusnim Rajkom Kujundžićem.

I ove se godine jedrilo na dvije rute – uz već spomenutu regatnu, tu je i obiteljska ruta koja se jedrila do Kostrene i nazad u Riječku luku.

Organizatori Fiumanke posebno su ponosni na brojne jedriličare obiteljske grupe kojih je svake godine sve više, a za koje uvijek ističu da su srce riječke regate. Oni su uz Fiumanku su od samih početaka - više od dva desetljeća.

Posade su to na kojima su doslovno sve generacije – najmlađi sudionik Fiumanke ima samo 12 godina. Prvi brod obiteljske rute koji je uplovio u riječku luku bio je Reful III s vremenom 1 sat, 46 minuta i 21 sekunda.

Za obiteljsku rutu vrlo napeta je bila zona pred ulazom u luku jer su vodeći naišli na bonacu, izgledalo je da će doći do promjene u vodstvu, ali Reful III je suvereno kontrolirao situaciju.

Napeta je bila i borba među medijskim predstavnicima. Prvo je mjesto osvojila Nova TV, drugi je Torpedo media, a treći ORF.

Na 4. mjestu završio je HRT, suorganizator Medijske regate.

Medijska regata održana je kao posebna grupa unutar glavne regate, a sve što se tijekom Fiumanke događalo na moru i kopnu, bit će zabilježeno u reportaži koja će se emitirati na HRT-u nekoliko dana nakon regate i putem Europske radiodifuzijske unije (EBU), biti odaslana svim članicama Unije.

Uz HRT, Kanal Ri, ORF, Novi list, Novu tv i Torpedo s Novinet mrežom portala, regati se priključila i posada iz tvrtke Odašiljači i veze.

Svi službeni i ukupni rezultati bit će poznati nakon 18 sati, a proglašenje pobjednika i dodjela pokala održat će se u 20 sati na Terminalu.

Fiumankina jedra u subotu su snažno zagrlila riječku luku, donijela užarenu atmosferu, mnoštvo posjetitelja i gledatelja koji su zdušno pljeskali svim brodovima na ulasku u cilj – upravo zato možemo reći da je Fiumanka utkana u identitet našeg grada te da je to i dalje najljepša slika na moru i u luci koja Riječane osobito veseli.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.