Fiumanka 2023: U nedjelju završilo 24. izdanje jedinstvenog događanja jedrenja

Nedjelja, 11. lipnja 2023. 15:58 Napisao/la  SC

Prvi  u Riječku luku na obiteljskoj ruti uplovio Reful 3, regatnu rutu najbrže odjedrio Way od Life Portopiccolo Prosecco Doc

Windsurferi nisu imali sreće u nedjelju
Windsurferi nisu imali sreće u nedjelju Foto: fiumanka.hr

Proglašenjem pobjednika zaključena je 24. Velika Fiumanka, tradicionalna riječka regata krstaša čija su jedra u subotu ispunila zaljev.

Iako nije bila brza kao prošlogodišnja, Fiumanku ni ove godine vjetar nije napustio i omogućio izuzetno zanimljivu i taktički izazovnu regatu na kojoj su se stalno izmjenjivali uvjeti.

Od 161 prijave, kao i obično nešto manji broj sudionika našao se točno u podne na regatnom polju.

Neke su odbili prijeteći oblaci iz kojih je tijekom regate pala kiša, a neke pak privukle majice bez kojih nisu htjeli ostati bez obzira što nisu uspjeli stići na regatu.

Ali nema ni veze, majice su tu da se nose i omoguće riječkim jedrima da otplove još dalje i završe doista diljem svijeta.

Iako ovogodišnja Fiumanka nije bila rekordna što se tiče brzine, skoro da bismo mogli reći da je bila rekordna po dobroj zabavi i brojnosti sadržaja, a dojmovi o njoj mogu se pogledati u brojnim službenim i privatnim galerijama fotografija i ozarenim licima sudionika koji su istinski uživali u jedrenju i ovogodišnjoj regati i priredili gledateljima pravi spektakl zajedničkog ulaska u luku.

Zadovoljstvo regatom i pratećim aktivnostima ne kriju ni Fiumankini sponzori koji su i sami aktivni sudionici, ali i promotori Fiumanke.

Prva je u Riječku luku spektakularno uplovila jedrilica s obiteljske rute Reful 3 kojoj je za kromilom bio Mitja Velepić, dok je regatnu rutu 24. Fiumanke najbrže odjedrio Way od Life Portopiccolo Prosecco Doc s kormilarom Gašperom Vinčecom.

Na drugoj poziciji bio je Adriatic Europa s Dušanom Puhom dok je teći bio Molo longo Erste banka s posadom koju je predvodio Rajko Kujundžić. Od maxia na obiteljskoj ruti sudjelovala je jedrilica Bubamare s posadom najvećeg sponzora regate – Ine.

Među medijskim posadama vodstvo je i ove godine potvrdila uigrana ekipa Nove tv, drugi je bio Torpedo media - Novinet regionalna info mreža, dok je treću poziciju izborila posada austrijske televizije ORF.

Najmlađa posada 24. Fiumanke kojoj je pripao prijelazni pehar Zvonimira Bezića bila je ona broda Solaria s kormilarom Lukom Babnikom. Nagrade i prijelazni pehar preuzeli su i natjecatelji druge sveučilišne regate Studentska Fiumanka.

Najuspješnija ekipa je ona s Fakulteta dentalne medicine koji će s ponosom godinu dana čuvati prijelazni pehar regate. Na drugoj poziciji je ekipa Zdravstvenih studija, dok je na trećem mjestu ekipa Step Ri.

Program Fiumanke nastavio se i u nedjelju.

U Preluci je održan drugi dan Windsurf Fiumanke u organizaciji DSNM Volosko.

Posljednjeg dana vjetar nije bio sklon surferima pa su se bodovali rezultati prvog dana.

Jedrilo se u sljedećim kategorijama u kojima su se najbolje snašli sljedeći natjecatelji: u juniorima Val Eržen, među ženama Lina Eržen, u master kategoriji Stojan Vidakovič, a među seniorima Enrico Marotti.

Proglašenjem pobjednika zaključeno je treće izdanje SUP Fiumanke.

U RACE regati najuspješniji je bio Rok Puvar, dok je među ženama prvo mjesto osvojila Anamarija Grbčić Pahlić. ELITE regatu prvi su u svojim skupinama završili Luka Kožar i Maja Dolžan.

U kategoriji natjecatelja od 9 do 14 godina kod dječaka je najuspješniji bio Nino Bačić, a od djevojčica Stella Veršić.

FUN regatu prvi su završili Nikolina Nikolić i Ivica Bađun.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.