SP: Petar Klovar postavio novi svjetski rekord, Riječanin svjetski prvak postao zaronom od 135 metara

Četvrtak, 28. rujna 2023. 10:52 Napisao/la  SC

Mnogi su rekli da će to biti rutinski zaron s obzirom da sam na treningu u Roatanu ronio 140 metara ove godine, kaže Klovar

Petak Klovar tijekom povijesnog zarona
Petak Klovar tijekom povijesnog zarona

Treća po redu disciplina na svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Limassolu na Cipru bila je FIM ili povlačenje po konopu, još jedna disciplina u kojoj je hrvatska reprezentacija uvijek opasna te je i ovaj put opravdala naziv favorita.

Prije točno godinu dana Petar Klovar se tom disciplinom etablirao kao jedan od najvećih u povijesti, kada je zaronio najdublji zaron na svijetu od 132 metra i postao svjetski prvak.

Od onda se vlasnik rekorda promijenio prije dva mjeseca, kada je Alexey Molchanov pomaknuo granicu na 133 metra, međutim Klovar je nastupom na Svjetskom prvenstvu postavio novi rekord sa 135 metara čime je naravno osvojio još jednu titulu svjetskog prvaka.

- Mnogi su rekli da će to biti rutinski zaron s obzirom da sam na treningu u Roatanu ronio 140 metara ove godine, međutim, uvjeti na Karibima su gotovo idealni, dok na Cipru mogu biti izazovni, a svako svjetsko prvenstvo je samo po sebi posebno i teško se uspoređuje s treningom. Na kraju je zaron prošao točno po planu, ali svakako je zahtijevao puni fokus na zadatak. Tako duboki zaroni uvijek su teški, koliko god bili sigurni u sebe i dobro isplanirani. Jučer je čak bilo i nešto kurenta, što je inače bilo nezamjetno do sada na natjecanju, što dodatno otežava zaron, a i površina se malo rashladila što se itekako osjeti na pripremi u 0.3 mm odijelu. Međutim Mediteran ima tu neku posebnost i romantiku dok se upada u taj mrak i uvijek je lijepo tu napraviti dobar zaron, a ove godine je organizacija natjecanja odlična i vrlo je komotno za sportaše. Obranio sam svoja dva zlata što je bio cilj, tako da sada mogu već mislima biti u odmoru i edukacijama za ribolovce koje slijede u Listopadu na Lastovu, rekao je Petar Klovar

Hrvatska ima i druge snažne adute u ovoj disciplini pa je tako Sanda Delija, kojoj je isto ovo prva disciplina, najavila svjetski rekord za žene koji iznosi 103 metra.

Međutim, zbog problema s kompenzacijom ranije se okrenula i prepustila prvo mjesto Mađarici Korok te se našla na trećem mjestu s brončanom medaljom.

Za potpuni uspjeh kao i u CNF disciplini pobrinuo se Vitomir Maričić, koji je zaronom na 124 metra stao na drugo mjesto te je Hrvatska u ovoj disciplini osvojila 3 medalja i učvrstila svoju poziciju najtrofejnije reprezentacije ove godine.

Iza Klovara i Maričića na trećem mjestu našao se Francuz Aulach sa 116 metara, dok je naš predstavnih Donat Faraguna ostvario osobni rekord sa 75 metara te se polako približava dvojcu Klovar - Maričić koji dominiraju prvenstvom.

Preostaje još jedna disciplina, CWT ili ronjenje monoperajom u kojoj će zbog najave lošeg vremena biti uzbudljivo, a odlučivati će se i o ukupnom pobjedniku svjetskog prvenstva.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.