Ivica Kostelić veliki jedriličarski podvig okrunio premijerom vlastitog dokumentarnog filma

Četvrtak, 30. studenog 2023. 15:14 Napisao/la  ACI
Kristijan Pavić i Ivica Kostelić
Kristijan Pavić i Ivica Kostelić Foto: ACI

Ivica Kostelić jedan je od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena te proslavljeni hrvatski skijaški olimpijac. Danas je Ivica zamijenio jedan adrenalinski sport drugim te ga poznajemo kao vrhunskog jedriličara koji posljednjih godina niže iznimne rezultate. Njegov vjerni partner na tom putu je i nacionalni nautički lanac te regionalni predvodnik nautičkog turizma, ACI d.d., koji uz Ivicu stoji od samoga početka.

Prošle su pune dvije godine otkako je Ivica Kostelić sudjelovao u jedriličarskoj regati „Transat Jacques Vabre“ i postao prvi Hrvat koji je uspješno preplovio Atlantski ocean u spomenutoj regati. Kako spomenuto postignuće nije slučajnost, rezultati u regatama koje su potom uslijedile to su potvrdili. Iznimni rezultati koje Ivica niže posljednjih godina, a koje je okrunio i pobjedom u Klasi 40 ovogodišnjeg Prvenstva Mediterana, nisu mogli proći neprimijećeno, stoga Ivicu na njegovom morskom putu, vjerno prate brojni prijatelji, obožavatelji, ali i sponzori. Ove godine Kostelić je hrvatske boje branio pod jedrom broda simboličnog naziva „ACI 40“ čime je poseban obol dao proslavi 40. obljetnice od osnutka najvećeg lanca marina na Mediteranu.

Protekle dvije godine za jednog od najboljih hrvatskih sportaša u povijesti obilježene su iznimnim uspjesima, ne samo za Ivicu Kostelića, već i za cjelokupno hrvatsko jedrenje. Upravo jedan od najvećih pothvata bilo je njegovo sudjelovanje na transatlantskoj regati „Jacques Vabre“, kada je zauzeo 17. mjesto u konkurenciji od 45 posada Klase 40. Taj vrijedan rezultat Ivica je odlučio uprizoriti kroz sve trenutke koje je prošao u tandemu s Francuzom Callisteom Antoineom – od onih slavljeničkih, do onih loših, problematičnih, koji čine realnost natjecanja u ekstremnim uvjetima morskih prostranstava.

Svoje morske pustolovine ponajbolji hrvatski sportaš kontinuirano dokumentira i dijeli sa svojim pratiteljima, a ovoga puta odlučio je napraviti dodatni iskorak. Naime, vrhunski hrvatski jedriličar okušao se i u realizaciji dokumentarnog filma „Transat“ koji je nedavno ugledao svjetlo dana na svečanoj premijeri u CineStaru zagrebačkog Branimir centra. Riječ je o filmu koji prati dvojac, Ivicu Kostelića i njegovog koskipera Callistea Antoinea na brodu simboličnog naziva „Croatia full of life“, u njihovoj avanturi od Europe do obala Kariba, točnije Martiniquea.

Film zorno prikazuje kadrove iz svakodnevice koju su kroz tri tjedna trajanja regate Ivica i njegov koskiper proživljavali na otvorenom moru Atlantika. Osim neviđenih ljepota koje su zatekli na svome putu te prekrasnih pejzaža Atlantskog oceana, od Europe pa do krajnje točke, Martiniquea, film prikazuje i zastrašujuće prizore sila prirode te impozantne scene ponoćnog probijanja kroz vise metarske valove i nalete vjetrova brzine do 30 čvorova.

- Ocean drži svoje kriterije. Ocean je nepotkupljiv. Nije mi problem priznati da me strah. Kada sam prvi put izašao na ocean, mislio sam da će se brod raspasti. No, kada se uvjerite da brod može puno pretrpjeti, kada mu više vjerujete, onda pomičete granicu vaše komforne zone. No, i dalje me bude strah ako dođem blizu gubitka kontrole nad brodom. I zato moj cilj u jedrenju nije rezultat, nego da se osjećam ugodno kada postane neugodno“, osvrnuo se na svoje prošlo, ali i aktualno sportsko iskustvo Ivica Kostelić.

Drugi je to po redu filmski uradak našeg proslavljenog olimpijca, nakon što je ranije Ivica sudjelovao u pripremi filma „Skiing the fire ring“ u kojemu je predočio svoju skijašku islandsku avanturu. U prvom potpuno samostalnom filmu, „Transat“, Ivica je odlučio publici predstaviti sve ljepote ovog morskog adrenalinskog sporta, suživot dvojca na brodu usred oceana, ali i posebnosti suživota s ostalim posadama s kojima su komunicirali putem radio veze te pritom dijelili svo dobro i zlo koje su zatekli na svom prekooceanskom putu.

Svečanu premijeru dokumentarnog filma Ivice Kostelića „Transat“ uveličali su brojni uzvanici iz društvenog života te proslavljeni hrvatski sportaši i sportski entuzijasti, među kojima je bio i Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., kao predstavnik jednog od najvjernijih Ivičinih sponzora.

Naime, ACI je kroz protekle dvije godine, od slavne 2021. i filmom ovjekovječene transatlantske regate „Jacques Vabre“ pa sve do posljednjeg velikog dostignuća, pobjede na Prvenstvu Mediterana u Klasi 40 koja je i službeno potvrđena u listopadu, pratio regate i pustolovine u kojima je glavnu ulogu imao upravo Ivica Kostelić.

Samim time, i nacionalni je nautički lanac na prigodan način obilježio 40 godina svoga postojanja te se zajedno s Ivicom upisao u povijest hrvatskog jedrenja. Kostelić danas plovi pod jedrom broda „ACI 40“, dodatno potvrđujući suradnju nautičkog lidera i olimpijca.

Rezultat te suradnje su uspjesi koji itekako ostavljaju traga na hrvatskom jedrenju te hrvatskom sportu općenito, a brod „ACI 40“ i Ivicu Kostelića zasigurno čekaju brojne nove avanture na putu. Uz geslo „Najbolji uz najbolje“ ACI će ga svakako i dalje vjerno pratiti.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.