Fiumanka 2023: U subotu se održava 24. međunarodna jedriličarska manifestacija

Petak, 09. lipnja 2023. 13:41 Napisao/la  SC
Fiumanka 2023: U subotu se održava 24. međunarodna jedriličarska manifestacija

U subotu se održava 24. Fiumanka, međunarodna jedriličarska manifestacija koju organiziraju Jedriličarski klub Maxi i agencija 2. mjesto LD uz potporu pokrovitelja i partnera regate.

Tradicionalno se održava druge subote u lipnju i jedna je od najvećih i najeksponiranijih hrvatskih regata na kojoj sudjeluje velik broj zaljubljenika u jedrenje i medijskih kuća iz Hrvatske i Europe.

Na regatnom polju Fiumanke bok uz bok jedre maxi krstaši i male obiteljske jedrilice, uživajući u međusobnom nadmetanju.

Jedrilice su podijeljene u nekoliko skupina prema duljini trupa i jedrilju, a o čemu ovisi hoće li jedriti Racing ili Cruising, odnosno dužu ili kraću rutu regate.

Prva Fiumanka zajedrila je 2000. godine, u čast zaštitnika grada Rijeke sv. Vida i od tada se održava druge subote u lipnju, izuzev 2020. godine, kada je zbog pandemije termin regate prebačen u zadnji vikend rujna.

Na startu prve Fiumanke našlo se 114 jedrilica što je bio do tada nezapamćen broj brodova na nekoj domaćoj regati pa se već tada dalo naslutiti da je pred Fiumankom svijetla budućnost.

Zahvaljujući posebnom pristupu organizaciji, Fiumanka je jedinstven nautički događaj u potpunosti besplatan za sve sudionike.

Sudionici ne plaćaju nikakvu kotizaciju/ startninu za sudjelovanje u regati kao ni za ostala prateća događanja, svim jedrilicama koje se prijave na regatu, osiguran je višednevni besplatan vez u Riječkoj luci, a svim članovima posade besplatna službena majica regate.

Regata se jedri na dvije rute, dužine 7 i 14 nautičkih milja, a obje rute imaju isti start i cilj.

Startna linija smještena je između vrha lukobrana i remorkera ili regatnog broda koji obično označi start regate, a cilj obiju ruta je u samom centru luke i spektakularnom prirodnom gledalištu usred grada.

Tijekom godina ruta regate se mijenjala.

Iako je u početku bilo zamišljeno da regatno polje bude od Kostrene do Opatije, na toj je ruti uspješno odjedrena samo jedna Fiumanka dok su sva kasnija izdanja u potrazi za vjetrom uglavnom išla prema Kostreni i Krku zbog povoljnijih uvjeta.

Trofeji i nagrade:
Prijelazni pehar Fiumanke osvaja ukupni pobjednik / najbrži brod regate
Prijelazni pehar EMSR osvaja posada s najboljim plasmanom u medijskoj regati
Prijelazni hepar Studentske regate osvaja posada s najvećim zbrojem bodova nakon 3 dana jedrenja
Trofej Victory u spomen na pok. Zvonimira Bezića osvaja najmlađa posada regate po zbroju godina
Pehare za prvo, drugo i treće mjesto na Cruising ruti osvajaju prva tri krstaša u svakoj od grupa.
Pehare za prvo, drugo i treće mjesto na Racing ruti osvajaju prva tri krstaša u svakoj od grupa.

Detaljne informacije možete pronaći OVDJE

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.