Tonči Mikac: Je li kuglanje televizičan sport? Da se izdvoji zadnjih trideset hitaca, to je bio šou!

Subota, 09. listopada 2021. 22:50 Napisao/la  KS

Da smo dobili 8:0 u finalu pobjeda ne bi bila slatka kao ova! Ništa ne može ispričati priču kakvu može ispričati sport, kaže trener KK Mlaka

Tonči Mikac
Tonči Mikac Foto: KK Mlaka/Facebook

Kuglačice Mlake su najbolje na svijetu, djevojke trenera Tončija Mikca u finalu Svjetskog kupa u Otočcu pobijedile su češki Slovan iz Rosica rijetko viđenim preokretom u završnici.

Nogometnim riječnikom, djevojke Mlake na poluvremenu su gubile 3:0, za pobjedu su zabile u sudačkoj nadoknadi vremena.

Mlakarice su u Otočcu obranile titulu pobjednica Svjetskog kupa, što samo dodatno govori u prilog o kakvoj je ekipi riječ i kakva je koncentracija kvalitete u ovom riječkom kuglačkom kolektivu.

- Istina, nije ovo maleno ostvarenje, ovo je jako veliko, potvrdit će Tonči Mikac, trener kuglačica Mlake, dvostrukih pobjednica Svjetskog kupa.

- Moram priznati da sam zadovoljan. Bilo je prilično dramatično finale. Ne smijem to niti preglasno reći jer bi čudno zvučalo, ali imali smo šest igračica, bez  rezerve smo osvojili Svjetski kup, ne ide to baš u prilog popularizaciji kuglanja, ali je to tako.

Riječanke su u finale ušle izrazito dominantnom partijom protiv novosadske Alimente u finalu je priča ipak bila malo drugačija, valjalo se silno potruditi da titula pobjednica Svjetskog kupa ostane u vitrinama riječkog kluba.

- U polufinalu smo razvalili, za finale se nismo opustili, nismo išli niti nekom linijom manjeg otpora. Moram priznati da su nas Čehinje malo iznenadile, išle su na sve ili ništa i u prvom bloku su pljusnuli sve tri najjače igračice s namjerom da nas malo destabiliziraju, da unesu malo pomutnje u naše redove. I dobili su nas 3:0 uz 104 čunja razlike. Ali to nije bio kraj. Preostale tri igračice trebale su izdržati da prežive, a naše djevojke su bile silno borbene. To je bio šou program. I mi smo ih na kraju stigli. To je drama. Netko me pitao jesmo li mi televizičan sport? Pa da se izdvoji tih zadnjih trideset hitaca naših djevojaka iz ovog finala, nema nikoga tko u tome ne bi uživao. To je bio šou, ponosno govori Mikac.

Milana Pavlic, Anita Mehesz i Tamara Sinković donijele su taj preokret, koji je na kraju rezultirao iznimno slatkom pobjedom.

- Da smo dobili 8:0 u finalu pobjeda ne bi bila slatka kao ova. Ovo je šlag na tortu. Ništa ne može ispričati priču kakvu može ispričati sport. To je priča za povijest.

S finalom Svjetskog kupa za djevojke Mlake ne završavaju obaveze, štoviše slijedi im jedno vrlo intenzivo razdoblje.

- Nema odmora. Dosta naših cura ima završne pripreme jer je za 15 dana Svjetsko ekipno prvenstvo u Poljskoj. To će nam malo poremetiti klupsku priču, vratiti ćemo se iscprljeni, a onda imamo i nastavak prvenstva. Neke od cura će imati pedesetak nastupa ove godine, to će značiti da su nastupale jednom tjedno, tko sportski razmišlja zna o čemu pričam, nastavit će Mikac želeći dočarati koliko je to puno.

- Nije to puno, to je puno previše. One nisu profesionalke, one moraju raditi, studirati... Pedeset nastupa godišnje, velika je to potrošnja. Sport je lijep, ali je okrutan. To treba izdržati i to nije za svakoga. I zato su ovakvi trenuci krasni, zaključit će Tonči Mikac.