U Rijeci počelo Europsko prvenstvo u katama, sudjeluju natjecatelji iz 17 država

Subota, 14. svibnja 2022. 10:57 Napisao/la  SC
U Rijeci počelo Europsko prvenstvo u katama, sudjeluju natjecatelji iz 17 država
Foto: Tino Marić/HJS

 

Centar Zamet centar je europskog judo svijeta tijekom nadolazećeg vikenda, u Rijeci je počelo Europsko prvenstvo u katama.

Na riječkom tatamiju 222 natjecatelja iz 17 država traže put prema titulama europskih prvaka, među njima je 12 hrvatskih imena.

- Iznimno smo ponosni što je Rijeka domaćin ovako velikog natjecanja na europskoj razini, čime upotpunjujemo kalendar događanja u godini kada je Grad Rijeka Europski grad sporta. Želimo svim gostima dobrodošlicu, ugodan boravak u našem gradu i puno sreće na sportskom planu, rekao je Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke.

- Judo u Rijeci ima veliki broj aktivnih članova i posebice djece koja su uključena u rad klubova i sama natjecanja. Čast nam je pozdraviti goste iz cijele Europe u našem gradu i ovim prvenstvom nastavljamo s aktivnostima u godini kada smo Europski grad sporta, rekla je Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza.

Ispred Europske judo unije (EJU) puno riječi hvale za Hrvatski judo savez i Grad Rijeku imao je Laszlo Toth:

- Tijekom COVID razdoblja Hrvatski judo savez je bio jedan od pokretača i glavnih motora europskog juda. Zbog toga je uvijek užitak doći u Hrvatsku, koja je uvijek odličan organizator i domaćin, a pogotovo na Europsko prvenstvo u katama, kojima se mogu baviti svi, od 6 godina pa sve do 90+ godina života. Čestitam svima koji su uključeni u organizaciju na još jednom odličnom događanju koji je ispred nas.

Ispred Hrvatskog judo saveza natjecanje je najavila Ana Krauthacker, zamjenica glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza:

- Zahvaljujemo se Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu, kao tehničkom organizatoru, na svemu učinjenom. Uoči narednih velikih natjecanja, Europskog prvenstva za kadete u Poreču, u lipnju, i Grand Prixa Zagreb, u srpnju, ovo Europsko prvenstvo je važno za cijeli europski i hrvatski judo. Drago nam je da je Hrvatski judo savez u svijetu prepoznat kao vrhunski organizator i vjerujemo da će se to nastaviti i u Rijeci.

Kada se govori o katama, jedan od najvećih stručnjaka u svijetu je Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.

- Kate najtočnije prikazuju izvođenje judo tehnika. Ono što je gramatika za neki jezik to je kata za judo, opisao je Bradić.

Europsko prvenstvo počeo je u subotu, 14. svibnja, u 9 sati, prgram traje do otprilike 18 sati.

U nedjelju, 15. svibnja, progam počinje od 9.30 sati.

Svečano otvorenje natjecanja je u nedjelju, u 14 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.