EMA SGARDELLI

Nisam se znala nositi s pritiskom, imam vrhunski tim

Srijeda, 20. rujna 2023. 11:20 Napisao/la  Boris Kirinčić

Teže je kada pratite natjecanja u dvije uzrasne kategorije, nadam se da ću uz Svjetske igre izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu, kaže Sgardelli

Ema Sgardelli
Ema Sgardelli

Kada bi se u ovom trenutku prestala natjecati, za nju bi se moglo reći da je imala zavidnu sportsku karijeru.

A zapravo je tek na početku!

Ema Sgardelli ima samo 19 godina, članica je Karate kluba Champion iz Rijeke i već je ostvarila toliko uspjeha da se svrstala u red velikih imena riječkog sporta.

U 2022. godini, njenoj prvoj godini u mlađe seniorskoj konkurenciji, osvojila je srebrnu medalju na Europskom i brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu.

U seniorskoj konkurenciji zauzela je 7. mjesto na Europskom prvenstvu, osvojila je srebro na Svjetskoj karate ligi Serie A.

U ovoj godini niže nove uspjehe.

Već na početku godine ponovno je postala europska viceprvakinja u mlađe seniorskoj konkurenciji (Cipar).

Osvojila je prvo zlato na turniru Svjetske karate lige Serie A u Vancouveru, postala je sveučilišna europska prvakinja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Prije desetak dana na turniru Premier lige, turnira iz najjače svjetske karate serije, u Dublinu je osvojila srebrnu medalju da bi prošli vikend osvojila veliki međunarodni turnir u Budimpešti.

Prva je na svjetskoj rang listi kod mlađih seniorki čime je kao jedina hrvatska predstavnica ostvarila nastup na Svjetskim igrama borilačkih sportova.

Kao što ste sami jednom prilikom rekli, prošla godina bila je godina za pamćenje, što onda reći za ovu?

- Sezona je jako dobro počela, osvojila sam i medalju na jednom od najvećih i najjačih turnira, koje je u rangu svjetskog seniorskog prvenstva koje se održava krajem listopada u Budimpešti. Također, još sam ove godine izborila Svjetske Combat Igre koje se održavaju u Ryadu, Saudijskoj Arabiji krajem listopada, gdje se nadam medalji.

Za ovako vrhunske rezultate potrebna su odricanja, imate li slobodnog vremena?

- Postizanje balansa između sportskih aktivnosti i slobodnog vremena zahtjeva dobru organizaciju. Iako uživam u slobodnom vremenu, spremna sam odreći se određenih aktivnosti kako bih se posvetila sportu. Na kraju godine, kada stanem i pogledam što sam sve ostvarila, ne bih ništa mijenjala. Karate mi je puno toga donio, od putovanja svijetom, upoznavanja novih ljudi do svih rezultata. Naravno, dogodi se i neko natjecanje gdje izgubim, ali svaki poraz me nauči nečemu.

Nakon ovoliko uspjeha, svi od vas imaju velika očekivanja?

- Uz sebe imam vrhunski tim koji se sastoji od pet trenera, sportskog psihologa i kondicijskog trenera, naravno tu su kolege iz kluba koji mi svakim treningom pomažu da budem što bolja. Prije se nisam znala nositi s takvim pritiskom, ali u tome mi je jako pomogao sportski psiholog. Sada kad idem na natjecanje primarna stvar mi je da uživam u svakoj borbi, da pokažem šta znam i koliko mogu. Najbitnije je da uz sebe imate osobe kojima vjerujete, koji će biti uz vas u sve vaše uspone i padove. S obzirom da sam okružena takvim timom, puno mi je lakše nositi se sa svime. Uvijek je prisutna trema, nekad se ne osjećate dobro, mislite da niste spremni, ali u tim situacijama je bitno da vas trener zna smiriti i izvući iz toga ako se ne možete sami izvući. Stvarno sam zahvalna što imam takve ljude pored sebe koji nikad ne odustaju od nas.

Zanimljivo je da u istoj kategoriji imamo dvije svjetski uspješne sportašice, vas i Jelenu Pehar?

- Upravo se sada borimo za plasman na Svjetsko seniorsko prvenstvo, ostao nam je zadnji izborni turnir u ovom ciklusu koji se održava za dva tjedna u Rijeci, bolja će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Očekuje vas bogati program u nastavku sezone, Svjetske igre borilačkih sportova i Svjetsko seniorsko prvenstvo održavaju se u listopadu?

- Teže je kada pratite natjecanja u dvije uzrasne kategorije, jer je to puno više natjecanja nego kada pratite samo jednu kategoriju. Nadam se da ću uz Svjetske igre izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu. Bit će zahtjevno, jer se održavaju u razmaku od par dana, ali se veselim tome. Veselim se opet natjecanju trenutno najboljih osam natjecateljki na svijetu u svojoj kategoriji te Svjetskom prvenstvu ako ga izborim.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.