Zlatna kaciga Marku Turku, Riječani među nagrađenima u Šibeniku

Nedjelja, 12. veljače 2023. 16:31 Napisao/la  Miroslav Krpan
Marko Turk
Marko Turk

Karting klub Dubrava Šibenik ugostio je najbolje hrvatske kartingaše, kao i predstavnike klubova na svečanosti dodjele priznanja najboljima u sezoni 2022.godine. Bila je to praktično, poslije trogodišnje korona pauze, prva svečanost dodjele priznanja u obitelji oktanaca na četiri kotača, vraćena u nekad uobičajeni okvir i vrijeme proglašenja uoči nove natjecateljske sezone.

Svečanost je održana u reprezentativnom prostoru Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut u Šibeniku, uz suport Hrvatskog auto i karting saveza i stručnog Odbora za karting kao nositelja raspisa i provedbe Prvenstva Republike Hrvatske i drugih vidova okupljanja kartingaša, od kojih većinu čine oni najmlađi u raspisu klasa posvećenih uzrasnoj kategoriji od pet do petnaeest godina. Svečanost su prigodnim pozdravom uveličali šibensko-kninski župan Marko Jelić i Paško Rakić, predstavnik Grada Šibenika, jednog od suorganizatora ove manifestacije, dok se video linkom nagrađenima i gostima obratio Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Najviše priznanje nacionalnog sportskog saveza Zlatnu kacigu HAKS-a, za trogodišnje uzastopno osvajanje naslova državnog prvaka, pripalo je Marku Turku, vozaču Karting kluba Koprivnica, koji je ujedno proglašen i najuspješnijim seniorom sezone PH 2022.godine. Najuspješniji junior bio je Vito Gajski Kustec iz AKK Ivanić, a titulu „Rookie of the year“ ponio je Stanko Šafar iz AKK Podravina Koprivnica.

Status državnog prvaka, najboljih u sezoni 2022.godine, tijekom koje je na četiri natjecanja i osam bodovnih utrka održanih na stazama u Virovitici i Šmriki (nadomak Kraljevice), sudjelovalo 30-tak vozača iz 11 klubova, stekli su, u klasi Rotax Micro Max Karlo Đaković (KK Rijeka), Rotax Mini Max Vito Gajski Kustec (AKK Ivanić), Rotax Max Junior Leon Zelenko (KK Koprivnica), Rotax Max Senior Lorenzo Mahnich (KK Rijeka) (fotografija ispod teksta), Rotax DD2 Master Zoran Švec (KK Koprivnica), KZ2 Marko Turk (KK Koprivnica), KZ2 Master Tomislav Škvarić (AMKK Cobra Virovitica), te jedini predstavnik domaćina svečanosti mladi 17-godišnji Franko Škugor (KK Dubtrava-Šibenik), prvak klase Rotax DD2. U klasi Baby kart, najmanjih, početničkih kartinga za nastupe i ostvarenja nagrađeni su Noa Antonić (KK Rijeka), Andrija Borovčak (KK Koprivnica), te Marin Mazalović i Andrija Bjelica iz AMKK Cobra.

Ekipnim državnim prvacima proglašeni su vozači AMKK Cobra Virovitica, ispred KK Koprivnica i KK Rijeka, dok su za organizaciju utrka državnog prvenstva posebna priznanja OKS-a primili predstavnici AMKK Cobra Virovitica i KK Rijeka. Najboljim sucem sezone proglašen je Zagrepčanin Jandre Širinić (AMK Zanatlija), dok su priznanja i zahvale za uspješnu realizaciju promocije karting slaloma nagrađeni AK Panonija Našice, AMKK Cobra Virovitica, AK Ragusa Racing Mokošica i tvrtka Grafiti Becker iz Virovitice.

Prostor dvorane u kojoj je održana svečanost oplemenjena je postavom dva kartinga, onog u Baby kartu i jednog „profi“ državnog prvaka Franka Škugora. Posebno dojmljiv dio svečanosti bio je trenutak prvog javnog predstavljanja brižno čuvanog projekta koji se ostvaruje u koordinaciji s Gradom Šibenikom, a to je izgradnja nove multifunkcionalne karting staze za nacionalna i međunarodna natjecanja, koja je prema prostornom planu V.izmjena i dopuna PPUG Grada Šibenika predviđena u zoni sporta i rekreacije Dubrava kod Šibenika.

Korak po korak kreće se u realizaciju projekta koji bi u Šibenik doveo kartingaše ne samo na svečanost već i na natjecateljsku stazu, što će predstavljati veliki iskorak za karting sport.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.