SP prikoličara: Vodeće posade jamče spektakl na grobničkoj stazi

Četvrtak, 23. lipnja 2022. 18:14 Napisao/la  Miroslav Krpan

Osim u utrkama najboljih prikoličara na svijetu, ljubitelji brzina uživat će u 79. u nizu utrci Alpe Adria International Motorcycle Championshipu

SP prikoličara: Vodeće posade jamče spektakl na grobničkoj stazi
Foto: Miroslav Krpan

Automotodrom Grobnik je tijekom zimskih i proljetnih mjeseci bio u znakovitim radovima koji su prioritetno provođeni u sigurnosnom aspektu duž većeg dijela staze, ali i adaptaciji postojećih katnih prostora iznad boxova u svrsishodne poslovne i sportske prostore neminovne za svakodnevnicu oktanskog življenja kakvim je suočen naš jedini, svijetom priznat i značajan objekat namijenjen auto i moto utrkama, treninzima, različitim manifestacijama vezanim uz brzine na kotačima i miris benzina.

Od prvih suhih ranoproljetnih dana treninzi i natjecanja klubova su sveprisutna, da bi konačno red stigao i za prva značajna službena međunarodna natjecanja.

Trodnevni motociklistički program pripremljen je za ovaj vikend od 24. do 26. lipnja, a objedinit će više već znanih sustava natjecanja.

Zasigurno je najznačajnija 21. svjetska utrka motocikala s prikolicom na grobničkoj stazi „FIM Sidecar World Championship 2022.“, koja će među osam kalendarom predviđenih utrka ove sezone, poslije Francuske (Le Mans), Nizozemske (Asen), Belgije (Spa-Francorchamps) i Mađarske (Panoniaring) biti peta.

Preostat će još, od sredine srpnja do kraja listopada, utrke u Velikoj Britaniji (Donington Park), Njemačkoj (Öschersleben) i Portugalu (Estoril).

Na Grobniku očekujemo dio već znanih imena koje smo gledali posebno posljednjih sezona, ali i neka nova koja su ovu godinu počela s dobrim plasmanima.

Lideri prvenstva, s tri do sada najbolja rezultata, su Britanac Todd Ellis i Francuskinja Emmanuelle Clement, koji su 23 boda u prednosti ispred švicarskog tandema Markusa Schlossera i Marcela Friesa. S većim bodovnim zaostatkom iza vodećih, kao treći na Grobnik stižu Britanci Stephen Kershaw i Ryan Charlwood.

Najtrofejniji sudionik grobničkih utrka, s 16 pobjeda, Britanac Tim Reeves ove je godine tek dva puta bio na postoljima, a nedolaskom već nam znanih braće Birchall i Finca Päivarinte, koji nisu startali ovogodišnju GP sezonu, izostat će legendarni troboj. No, zato su tu novi lideri od kojih na grobničkoj stazi vrijedi očekivati dvije izvanredne utrke, subotnju i nedjeljnu, svaku po 18 krugova.

VRIJEME JE ZA NOVE REKORDE

U organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. uz najbolje prikoličare tijekom vikenda ljubitelji brzina uživat će u 79. u nizu utrci Alpe Adria International Motorcycle Championship, kroz četiri klase (SSP 300, STK 600, STK 1000 i Superbike), te tri posebna bodovanja FIM Europe Womens Cup, SSP 300 Cup i STK 1000 Cup. Svi će imati po dvije bodovne utrke, kroz subotnji, odnosno nedjeljni program, a iz rezultata će se uz hrvatsko prvenstvo bodovati i prvenstva nekoliko zemalja iz sustava Alpe Adria, začetog upravo na Grobniku prije 30 godina.

Vrijedi podsjetiti da je rekord prikoličara 1:30,258 minuta uz prosjek 166,2 km/sat kojeg drže braća Ben i Thomas Birchal od 24.kolovoza 2019.godine, a apsolutni rekorder grobničke staze među motociklistima na dva kotača je Čeh Michal Prasek (BMW) u vremenu 1:26,585 minuta s prosjekom 173,327 km/sat ostvaren još 28. srpnja 2018.godine.

Uz ove rekorde u službenim bodovnim utrkama vrijedi istaknuti i prošle godine tijekom kvalifikacija vrijeme Čeha Michala Fille u vremenu 1:25,455 minuta i prosjekom 175,618 km/sat, što je najbrže do sada na sustavnim natjecanjima.

Kako je Filla, uz Praseka, na dvije dosadašnje utrke u Češkoj (Brno) i Italiji (Cremona) pokazao zavidnu formu, za očekivati je da bi Grobnik krajem vikenda mogao slaviti novog rekordera. Ova 29.AAC utrka treća je u ovogodišnjem kalendaru Alpe Adria, a krajem kolovoza upisat će se i jubilarna 80. utrka Alpe Adria, tek kojih 20-tak dana uoči 44. rođendana grobničke staze.

U kalendaru AAC za ovu su godinu još u srpnju Slovačka (Slovakiaring) i Češka (Brno) početkom listopada.

Od petka s početkom u 8,35 sati kada počinje program slobodnih treninga do zaključno nedjelje poslijepodne, održat će se 31 trening i 14 bodovnih utrka.

Bodovne utrke u subotu počinju u 12,30 sati prvom utrkom GP Sidecar, a u nedjelju program otvaraju žene (FIM Womens Cup) od 11,10 sati, da bi potom u drugu utrku GP Sidecar od 11,50 sati krenuli prikoličari.

Automotodrom Grobnik dočekuje ovog vikenda više od 130 motociklista iz 15-tak zemalja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.