Rally Opatija 2022: Teško je izdvojiti favorita nedjeljnog programa

Subota, 07. svibnja 2022. 19:46 Napisao/la  Miroslav Krpan
Opatijska oktanska razglednica
Opatijska oktanska razglednica Foto: Miroslav Krpan

Izuzetan oktanski vikend obilježili su sudionici dviju međunarodnih automobilističkih manifestacije. U jutarnjim satima iz Rijeke je put legendarne Preluke startala kolona 26. Riječkog oldtimer rallya, prolazeći kroz Opatiju, put svog cilja na Grobničkom polju, da bi u večernjim satima mjesto, uz samo more opatijskog Mula, prepustili sportskim adutima, vrhunski pripremljenim rally automobilima pristiglim u hrvatsku turističku meku, bajnu nam Opatiju, iz 11 europskih zemalja.

Na ceremonijalnom startu u opatijskoj luci našlo se 66 posada koje će ovog vikenda odraditi osam zahtjevnih brzinskih ispita na sjeveru istarskog poluotoka, u zaleđu Učke, na dionicama Ćićarije, nizom ranijih godina znanim destinacijama brojnih relija koji su se ovuda vozili.

Rally Opatija bilježi svoje 29. izdanje u organizaciji domicilnog Autokluba Opatija, pod pokroviteljstvom Grada Opatije, čija je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić zaželjela uspješan nastup, ali i boravak na opatijskom području uz zahvalnost nekolicini antuzijasta opatijskog kluba, kao i njihovih suradnika, što njeguju tradiciju i ulažu veliki napor u održanju kontuinuiteta, ali i tradicije automobilističkog sporta Opatije.

U ime porodice brojnih opatijskih sportova automobilistima je, na dosada ostvarenim rezultatima, ali i organizacijskim pothvatima, zahvalio i prvi čovjek Zajednice sportova Grada Opatije Dragutin Galina. Sve sudionike u ime Hrvatskog auto i karting saveza pozdravio je Roland Voskion, član Upravnog odbora i vlasnik Restauranta Molo pored kojeg su startale sve posade.

Ovogodišnji opatijski rally upisan je u FIA međunarodni kalendar, a boduje se za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, prestižni Mitropa Cup za moderna i povijesna vozila, te kao drugo natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske.

Uz AK Opatija suorganizatori su AK Delta Sport Zagreb, AK Ina Millennium Rijeka i AK Rijeka.

Melem za oči bili su vrhunski sportski automobili najnovije generacije koji će proći itinerer od gotovo 370 km, da bi kroz osam posebnih dionica odradili 102 km brzinaca i to na dvije zahtjevne dionice, znanih uskih, zavojitih i gotovo uvijek kliskih istarskih cesta..

Natjecateljski program složen je u jednodnevnoj nedjeljnoj priči, na dvije lokacije brzinskih ispita, u zaleđu Učke.

Kreće se u u jutarnjim satima iz Servisnog parka na Preluci, da bi od 8,43 sati, prvo brzincem Račja Vas-Ročko Polje dugim 11,23 km, a potom Dane-Mune, duljine 14,26 km odradili prvi „krug“. Voze se tako tri puta, drugi je start od 11,21 sati, a treći u 13,59 sati.

Između toga posade se vraćaju na Preluku, da bi u četvrti „krug“ istim dionicama, ali u kontra smjeru, prvo od 16,52 sati iz Muna, a potom u 17,18 sati iz Račje Vasi stigli do odlučujućih vremena za pobjednička postolja.

Teško je izdvojiti favorita, obzirom da posade iz Austrije, Mađarske, Latvije i Njemačke, sa prvih deset startnih brojeva iza sebe imaju zapažene rezultate, a svi su u najjačoj klasi 1 sa reprezentativnim voznim parkom.

Austrijanac Wagner (Škoda Fabia Rally2 Evo), mladi Poljak Laskowski sa latnijskom licencom (Ford Fiesta Rally3), Mađar Kovacs (Hyundai i20 N Rally2) ili iskusni Nijemac Gässner senior (Mitsubishi Evo X R4) samo su predvodnici kvalitete. Među hrvatskim asovima vrijedi izdvojiti najtrofejnijeg domaćeg relijaša Juraja Šebalja (Toyota Yaris GR), legendarnog Nenada Lončarića (Subaru Impreza Sti), Austrijanca Stefana Kramera s licencom AK Rijeka (Mitsubishi Evo VI) ili aktualnog državnog prvaka Viliama Prodana (Renault Clio Rally4),...

No, veliki će se boj za svaku poziciju i bodove domaćeg prvenstva voditi među 30 posada iz 13 hrvatskih klubova.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.