SP prikoličara: Očekivana pobjeda tandema Todd Ellis - Emmanuelle Clement

Subota, 25. lipnja 2022. 22:08 Napisao/la  Miroslav Krpan

Usprkos prekidu četiri kruga prije kraja utrke, pobjeda lidera ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva nije dolazila u pitanje

Todd Ellis i Emmanuelle Clement
Todd Ellis i Emmanuelle Clement Foto: Miroslav Krpan

Prvi natjecateljski dan najveće ovogodišnje motociklističke utrke na Automotodromu Grobnik, objedinjene pod imenom „FIM Sidecar World Championship 2022.“, kojoj su programski pridodane klase 79. utrke Alpe Adria International Motorcycle Championship, te tri u sustavu FIM Europe Cupa su uspješno odrađrene, usprkos izuzetno visokoj temperaturi zraka koja je na grobničkoj ravni prelazila i 36 stupnjeva – u hladu.

Neposredno nakon svečanog otvaranja, kojom su prigodom najavljeni noviteti i nastavak revitalizacije kompleksa Automotodroma, s ciljem završetka krajem ljeta slijedeće godine, kada se obilježava 45 godina staze, tom istom, izuzetno kvalitetno pripremljenom stazom, pojurilo je u prvoj bodovnoj utrci vikenda, deset timova motociklističke „formule 1“.

Sve najave, vremena slobodnih i kvalifikacijskih treninga, ali i očita ovogodišnja forma, dovele su do očekivanih rezultata.

Od starta su poveli trenutno vodeći par sezone Svjetskog prvenstva Britanac Todd Ellis i Francuskinja Emmanuelle Clement i držali konstantnu odstupnicu od vjernih pratitelja, britanskog tima Stephen Kershaw i Ryan Charlwood, koji su u cilju na drugoj poziciji zaostali 2,145 sekundi, a treći, aktualni svjetski prvaci i prošle godine pobjednici druge grobničke utrke, Švicarci Markus Schlosser i Marcel Fries, uz zaostatak 2,602 sekunde iza pobjednika.

Utrka je, četiri kruga prije predviđenog kraja, zbog izlijetanja i trenutno ugroženog stanja jednog člana tima Nizozemaca Steauer-Kölsch prekinuta, a nesreći je prethodilo, nepoštivanje signalizacije za propuštanje bržih u pretjecanju za puni krug Britanaca Cable-Richardson, koji su tri zavoja kasnije, zbog puknute gume i sami izletjeli u šljunak zagrebačkog zavoja.

Najbolje vrijeme u utrci 1:31,057 minuta ostvarili su pobjednici i to već u drugom krugu, ali to je više od sekunde slabije od rekorda. Svi timovi prikolica voze Yamahe.

Organizaciju, i ovog puta očekivano uspješnu, potpisuju Motociklistički klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o.

Nedjeljni program počinje jutarnjim warm up slobodnim treninzima od 9 sati, a prva bodovna utrka je FIM Women Cupa u 11,10. Drugu utrku ovog vikenda najbolji svjetski prikoličari startaju u 11,50 sati, a poslije njih sve do 16,30 na rasporedu su utrke Alpe Adria i FIM European Cupa.

Fotogalerija Miroslav Krpan

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.