EP: Domagoj Pereković vozi u Češkoj, Riječanin Matija Jurišić propušta utrku

Četvrtak, 01. lipnja 2023. 19:13 Napisao/la  Miroslav Krpan
Matija Jurišić
Matija Jurišić

Prvi vikend lipnja, od 2. do 4., donosi u kalendaru FIA EHC – European Hill Climb Championship, utrku prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, jednu od najdugovječnijih i znanih utrka u Češkoj.

Ecce Homo Sterberk međunarodna je utrka koja se pored FIA EHC boduje i za češko, slovačko i austrijsko nacionalno prvenstvo, a očekuje se nastup 194 vozača iz 15 zemalja.

Vozi se na stazi dugoj 7.800 metara, s visinskom razlikom od 307 metara i usponom 3,9 posto. Rekorder je od prošlogodišnje svibanjske utrke Talijan Christian Merli (Oselly FA30 Zytec LRM) u vremenu 2:39,80 minuta.

Upravo ovaj višestruki europski prvak predvodi elitu dviju bodovnih kategorija FIA EHC u kojima nastup očukuje 58 vozača. Konkurencija je izuzetna u gotovo svakoj skupini, a dodatno su je upotpunili uvijek brzi, uspješni i konkurentni vozači posebno Češke, Slovačke, Poljske i Austrije.

Za nama su četiri utrke ovogodišnjeg europskog prvenstva (Francuska, Austrija, Španjolska i Portugal), a na ovoj petoj iz Hrvatske će nastupiti samo Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u već znanom i trofejnom Mitcubishi Lanceru Evo IX.

Izuzev Francuske, koju je propustio, u svakoj narednoj utrci upisao je vrijedne bodove, tako da se uoči Češke u FIA Grupi 1 nalazi na drugom mjestu s 42 osvojena boda.

Nastup više, ali i pobjedu u Španjolskoj, s ukupno 52,5 bodova ima vodeći Talijan Luca Gaetani (Porsche 911 GT3 R). Iza Perekovića su, s po jednom pobjedom, favorizirani vozači ove grupe koji su na listi sudionika u Češkoj, Švicarac s češkom licencom Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII RS) i Austrijanac Karl Schagerl u legendarnom VW Golfu Rallye.

Deset je vozača u konkurenciji za postolje ove klase. Pereković je u ukupnom poretku Kategorije I (turistički automobili) deseti s 42 boda, dok je vodeći, poslije četiri utrke, svojevremeno dvostruki europski prvak, Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR). Među prvih deset, na petoj poziciji je još jedan znani vozač iz okruženja, srpski trofejni as Milovan Vesnić (Audi RS3 LMS).

Sezonu europskih nastupa u Francuskoj je izvrsno ove godine, pobjedom FIA Grupe 4, počeo naš mladi as Riječanin Matija Jurišić, da bi potom u Austriji, na utrci u Rescbergu doživio svoje prvo izlijetanje, uz znatno oštećenje automobila Škoda Fabia S2000. Vratio se i u Španjolskoj s iznajmljenim automobilom, ostvario drugo mjesto (s pola bodova zbog malog broja vozača u klasi), zadržao lidersku poziciju, ali potom propustio Portugal, kada je novom pobjedom (pola bodova) vodstvo preuzeo Poljak Maciej Serafin (Mitsubishi Lancer Evo X).

Na žalost, Jurišić za sada propušta i nastup u Češkoj, ali će istog vikenda voziti u Skradinu, na utrci za Prvenstvo Hrvatske, sa Audijem A4 STW.

Bit će mu to prva ovogodišnja domaća utrka, a nastavak sezone, bilo europske, bilo hrvatske, za sada u mnogome ovisi o nimalo lakoj i jednostavnoj zadaći, ponovnom osposobljavanju njegove trofejne Škode.

Jurišić je u poretku FIA Grupe 4 poslije četiri utrke drugi s devet bodova manje od vodećeg Serafina, dok je u Kategoriji I 12. ukupno.

Treninzi u Češkoj voze se u subotu 3. lipnja s početkom u 8 sati, a prva od dvije bodovne vožnje u nedjelju starta od 8,30 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.