IGOR LOVRINOV

Svako toliko moram prihvatiti da su to premlade djevojke

Nedjelja, 27. prosinca 2020. 12:28 Napisao/la  KS

Trebalo mi je dosta vremena da se adaptiram, teško je iz jedne pozicije moći i sile u hrvatskoj odbojci spustiti se na grane ispadanja, borbe za ostanak, odlazaka igračica, kaže trener Riječanki

Igor Lovrinov s odbojkašicama Rijeke CO
Igor Lovrinov s odbojkašicama Rijeke CO Foto: Kristian Sirotich

Odbojkašice Rijeke CO u ponedjeljak nastavljaju s treninzima, nakon nekoliko dana blagdanskog odmora.

Riječanke su same sebi za blagdane pripremile najljepši dar, uoči odmora osvojile su bod protiv Marina Kaštele odigravši vjerojatno i najbolju utakmicu ove sezone.

Riječanke su, dakle, prvi dio sezone okončale s pet pobjeda i pet poraza, što je zasigurno učinak kojega je malo tko u klubu očekivao budući da je ova sezona zbog svih okolnosti označena kao sezona u kojoj će ih očekivati grčevita borba za ostanak.

- Ovo je apsolutno iznad svih mojih očekivanja. Iskreno sam očekivao da ćemo se boriti s nekoliko klubova, da će se putnik za drugu ligu tražiti između Olimpika, Poreča, Dubrovnika, nas, međutim stvarno smo odigrali nekoliko odličnih utakmica. Ono što je dosta važno dobro smo odigrali utakmice s direktnim suparnicima. Bez obzira što smo pobijedili 3:2 Dubrovnik u Rijeci ili 3:2 Poreč u Poreču. To su teške utakmice koje trebaš pobijediti. Mislim da smo dosta kvalitetno odreagirali u tim trenucima. Istina je da je ovaj rezultat iznad očekivanja, ovo je dobar vjetar u leđa za nastavak sezone, kaže Igor Lovrinov, trener odbojkašica Rijeke.

Kada se pogleda način na koji su Lovrinovljeve djevojke odigrale utakmicu protiv Marina Kaštele, odnosno, način na koji su odigrale neke druge utakmice ispada da su možda mogle i nešto više učiniti.

- Pokazali smo da se možemo nositi i s najboljima, a Marina Kaštela definitivno spada u tu kategoriju. Iz ove perspektive ispada da možemo i više, ali možda i tražimo kruha preko pogače jer ovaj rezultat je iznad svih očekivanja. Ne znam za djevojke, ali ja ne žalim za nekim porazima, sezona je duga i sezona je na granici regularnosti. Treba uzeti u obzir da je tu COVID, samoizolacije i puno drugih faktora koji utječu i utjecali su na rezultat. Forma se ne planira, ne znaš kakav ćeš izaći na teren, kakav će izaći suparnik, ali kako je svima, tako je i nama. Mi smo imali dva slučaja, nisu potekli s istog mjesta, ali su nam se potrefili u desetak dana samoizolacije pa nismo imali dužu pauzu. Mi smo dosta dobro prošli.

Posljednjih godina u riječkom su klubu osuđeni na stvaranje novih vrijednosti i zaista je ponekad užitak gledati kako djevojčica od tek navršenih 15 godina, a niti ostale djevojke nisu baš puno starije od nje, igra ključnu ulogu u ekipi.

No, samo po sebi nameće se pitanje do kada će to tako trajati, jer idealno bi bilo da dio ovih djevojaka bude okosnica ekipe koja će ponovo jednog dana vladati hrvatskim dvoranama, a već sada je jasno da to tako neće biti.

- Na pitanje do kada će to tako biti odgovor ne leži na nama. Osuđeni smo na to, za nas nema drugog načina. I opet ćemo vjerojatno vrlo brzo iznova zagrabiti u naše mlade snage. Situacije je takva kakva je, nije baš bajna i samim time utječe na naš plan i program pomlađivanja ekipe. Dok ne budemo mogli pružiti barem nekakve pristojne uvjete, a govorim o normalnom vremenu, a ne o ovom vremenu pandemije, teško da možemo računati da ćemo ekipu održati nekoliko sezona na okupu.

Igor Lovrinov bio je izbornik reprezentacije, vodio je Riječanke do trofeja, igrao je osminu finala Lige prvaka, danas ima jednu sasvim novu ulogu.

- Mislio sam da ću se bolje nositi s tim, nije mi baš to najdraža situacija. Trebalo mi je dosta vremena da se adaptiram, teško je iz jedne pozicije moći i sile u hrvatskoj odbojci spustiti se na grane ispadanja, borbe za ostanak, odlazaka igračica. Sve ono što smo mi radili drugima, sada drugi rade nama. To je kotač koji se vrti. Naravno, imponira mi kada vidim koliko te djevojke rastu i igri, i ne samo one, nego i one koje su otišle iz kluba. One su na neki način potvrda svih nas koji radimo u klubu, svih trenera. Kada je otišla Natalija Tomić mislili smo da se dugo vremena neće pojaviti nitko sličan njoj, pa se niti za godinu dana pojavila nova djevojka. Meni se nije lako nositi s time, svako toliko se moram bocnuti i prisjetiti da su to premlade djevojke i da ja od njih možda zaista previše očekujem.

Već i sama činjenica da tako mlade djevojke u Rijeci, i ne samo u Rijeci, ravnopravno igraju Superligu ukazuje na to da hrvatska ženska klupska scena slabi iz godine u godinu, kakva je situacija s reprezentacijom?

- Nisam baš preveliki optimist u tom smislu, nešto mladih cura ima kod nas u Rijeci i u Splitu, ali nisam preveliki optimist. Organizacijski dosta dobro funkcionira, ako nam pandemija dozvoli imat ćemo Europsko prvenstvo i to treba iskoristiti. No, ja i inače nisam preveliki optimist pa to ne treba uzimati zdravo za gotovo, zaključit će Igor Lovrinov.

loading...

Liga mladeži NS Rijeka