Igor Butorac: Sustav rashlađivanja ne može temperaturu spustiti za više od 7 stupnjeva

Srijeda, 10. kolovoza 2022. 11:34 Napisao  I. V.

To nije klima kao u autu, gdje možete postaviti hlađenje kako vam odgovara, kaže direktor tvrtke Rijeka sport

Igor Butorac
Igor Butorac

Najava da hrvatska košarkaška reprezentacija neće 28. kolovoza igrati u Rijeci zbog toga što se dvorana na Zametu tijekom ljetnih mjeseci ne može dovoljno rashladiti izazvala je različite reakcije.

Hrvatski košarkaški početkom srpnja igrali su na Zametu protiv Finske, isto su se znojili igrači i gledatelji:

- Sustav hlađenja predviđen je da skida temperaturu za 7 stupnjeva u odnosu na vanjsku temperaturu! U uvjetima ekstremnih vrućina, koje su vladale kada je reprezentacija igrala u Rijeci, na 37 stupnjeva vani, sustav je temperaturu u dvorani spustio na 30 stupnjeva! To nije klima kao u autu, gdje možete postaviti hlađenje kako vam odgovara! Treba biti svjestan volumena cijeloga prostora i tehničkih rješenja, mi smo na vanjskim stijenkama objekta mjerili temperaturu od 50 stupnjeva, više nismo mogli mjeriti! Dakle, sustav rashlađivanja radi, ali ne može spustiti temperaturu za više od 7 stupnjeva od vanjske temperature, objašnjava Igor Butorac, direktor Rijeka sporta, tvrtke koja održava gradske sportske objekte.

Korisnike dvorane na Zametu sigurno zanima može li se sustav na bilo koji način drugačije regulirati:

- Ne može! Tako je projektirano, naglašava Butorac.

Jedino rješenje bilo bi ugraditi novi sustav:

- Planiramo napraviti simulaciju na jesen da vidimo koliko to košta. Očekujem da neće koštati manje od pet, šest milijuna kuna, kaže Butorac.

Sada bi netko u gradu trebao donijeti odluku isplati li se u recesijskim vremenima toliko ulagati u novi sustav zbog toga da dvorana dva mjeseca ljeti ne djeluje kao sauna.

- Imam dojam da neki ljudi žive u nekim drugim vremena! Nama je plin poskupio 650 posto! Od 700.000 kuna, cijena je skočila na 4,7 mil. kuna godišnje! Ja bih prvi ugradio novi sustav, naravno da bih, poručuje znakovito Butorac.

Liga mladeži NS Rijeka