ANTONIO FRANKO

Ovo mi je bila najbolja godina u karijeri

Petak, 24. prosinca 2021. 00:25 Napisao/la  KS

Košarkaši su trebali puno bolje s obzirom na imena koja imamo, a nogometaši su ostvarili realan rezultat, kaže najbolji hrvatski paratriatlonac i kondicijski trener KK i NK Kraljevica

Antonio Franko
Antonio Franko

Antonio Franko zadovoljno se može oprostiti s 2021. godinom, nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju i osvojeno peto mjesto bili su kruna njegove dosadašnje karijere.

Marino Franko
Tončijev mlađi brat Marino napadač je Kraljevice, na polusezoni je postigao šest golova, dva manje od vodećeg strijelca Četvrte NL NS Rijeka i klupskog suigrača Ivana Pičuljana.
- U početku je bilo dobro, ali onda je malo zastranio s treninzima i automatski se to odrazilo na terenu. Stisnule su ga obaveze na faksu, nije stigao najbolje trenirati pa je malo lošije odradio zadnje dvije, tri utakmice. No, sve u svemu nije loše, kaže Antonio Franko.

.Budući da je prije nekoliko godina na nagovor sadašnjeg trenera Hrvoja Vlahovića ušao u avanturu zvanu paratriatlon, u relativno kratkom vremenu svojom se upornošću, voljom i stavom prometnuo u jednog od najboljih europskih paratriatlonaca.

- Slobodno mogu reći da mi je ovo bila najbolja godina u dosadašnjoj karijeri, bez obzira što nisam uspio osvojiti niti jednu medalju. No, ako sagledamo ukupno stanje, činjenicu da su bila samo dva natjecanja, pandemiju koronavirusa ovo mi je definitivno bila najbolja godina do sada. Velik mi je san bio otići na Paraolimpijske igre i ove godine sam ga uspio ispuniti. Bio sam u Tokiju, natjecao se s najboljima, odradio najbolju utrku. Stvarno nemam razloga biti nezadovoljan, naravno da uvijek može bolje, bilo je nekih sitnica na koje nisam mogao utjecati, ali dao sam sve od sebe i pun motiva krenuo u novi trenažni ciklus. Evo, treniram već neko vrijeme, rekao bih još više i bolje nego prije da ulovimo taj Pariz i tog nesretnog Francuza, započet će Antonio Franko, najbolji hrvatski paratriatlonac i najbolji sportaš s invaliditetom Kraljevice. 

- Po povratka iz Tokija Franko si je priuštio mjesec dana zasluženog odmora, a onda se vratio u svoju uobičajenu rutinu.

- Lagano sam s treninzima krenuo 1. listopada, intezitet sam postepeno pojačavao. Dobro se osjećam, u jakom sam treningu, ide sve bolje i bolje. Promijenio sam neke stvari na plivanju, imam prostora za napredak pa i to ide nabolje. Jedva čekam nadolazeću sezonu i nova natjecanja. Prva utrka je u svibnju u Japanu, vidjet ćemo hoće li se nešto otkazivati, ali glavni cilj bi ove sezone trebalo biti Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju, koje je na rasporedu 5. studenog, dodaje Franko.

Naravno, čitavo vrijeme u mislima će biti i Paraolimpijske igre u Parizu, 2022. godina je pred vratima, 2024. godine Pariz je domaćin igara.

- Bodovi za Pariz će se skupljati u sezoni 2022/23, samo što su malo povećali kvotu za Pariz, u njemu će nastupiti veći broj sportaša i djelit će se veći broj medalja u paratriatlonu. Tako da je moguće da neće biti samo deset najboljih, možda malo povećaju taj broj pa će biti malo lakše  upasti. No, ako se upadne u svakom slučaju će biti lakše nego u Tokiju, nema vremenske razlike, a i vremenski uvjeti će biti puno lakši za triatlon, govori Antonio.

Tonči nije samo jedan od omiljenih sportaša njegovih sugrađana, sportski je aktivan i kao član stožera u dvama istaknutim kraljevičkim sportskim kolektivima, u Košarkaškom klubu Kraljevica i Nogometnom klubu Kraljevica Antonio Franko je kondicijski trener.

- U Košarkaškom klubu Kraljevica radim s mlađim kategorijama i s curama, sa seniorima ove godine ne radim. Treniraju dva do tri puta tjedno, mislim da tu nema smisla nešto dodatno raditi. Naravno, standardno radim i u Nogometnom klubu Kraljevica, trenutačno su na pauzi, 24. siječnja kreću s pripremama. Osvrt na sezonu? Košarkaši Kraljevice su trebali puno bolje s obzirom na imena koja imamo u ekipi, a nogometaši su ostvarili realan rezultat. Borimo se za prvo mjesto, dobro se igra, dobro se trenira, mislim da su dečki opravdali svačija očekivanja. Dosta njih zaboravlja da se ta ista momčad prije godinu i pol dana borila za ostanak u ligi, a sada se bore za prvaka. A nitko nije došao, sve su to isti dečki i svi su iz Kraljevice, što je najbitnije. Uglavnom, zadovoljan sam, zaključuje Franko.