KAKO SPRIJEČITI INCIDENTE?

Gostujući navijači gađali suca, domaći klub kažnjen

Srijeda, 19. travnja 2023. 19:10 Napisao  I. V.
Gemištari se nalaze izvan ograđenog prostora
Gemištari se nalaze izvan ograđenog prostora

Nakon događanja navijača na Oštru, disciplinski sudac Treće HNL - Zapad, Darko Banić, donio je zanimljivu odluku.

Kolo: 19.
Utakmica: Kraljevica, 08. 04. 2023. Kraljevica - Crikvenica
NK „Kraljevica“
Temeljem čl. 121. DP HNS-a i prijave delegata u Izvještaj o utakmici, a u svezi čl. 65. i 67. DP HNS-a pokrenut je disciplinski postupak protiv kluba zbog toga što je u 29. minuti glavni sudac nakratko zaustavio utakmicu jer je u smjeru 1. pom. suca ubačena limenka pive od strane domaćih navijača "Gemištari" koji su se nalazili izvan ograđenog dijela igrališta - van terena. Također, početak 2. poluvremena odgođen cca 10-ak minuta jer je neposredno pred početak istoga 2. pomoćni sudac prijavio da ga je pogodio kamen u ruku ubačen sa tribine (najvjerojatnije od strane dijela gledatelja koji podržavaju gostujuću ekipu). Na traženje glavnog suca, utakmica nije započela dok se nije ispraznio dio gledatelja smješten na predmetnom dijelu tribine. U 59. minuti utakmica je prekinuta u trajanju od cca 2 minute jer je 2. pomoćni sudac prijavio da ga je netko pljunuo sa gledališta. U spomenutoj minuti također je zapaljena jedna baklja izvan ograđenog dijela igrališta, od strane dijela spomenutih navijača "Gemištari", nije ubačena u teren, ali je dogorila uz betonsku ogradu unutar ruba igrališta.
Na navedene okolnosti izjave su dostavili službeni predstavnik domaće ekipe Edi Kurolt, povjerenik za sigurnost na predmetnoj utakmici Ozren Cesarec, sudac utakmice Marin Rožman i 2. pomoćni sudac Ivan Batušić.
Nakon provedenog postupka utvrđeni su propusti u organizaciji utakmice, posebno u dijelu slabog osiguranja službenih osoba i igrača, te se temeljem čl. 67. DP HNS-a klubu izriče novčana kazna u iznosu od 300,00 eura.
Cjelovita odluka će biti dostavljena u pisanom obliku.

NK „Crikvenica“
Temeljem čl. 121. DP HNS-a i prijave delegata u Izvještaj o utakmici, a u svezi čl. 65. i 67. DP HNS-a pokrenut je disciplinski postupak protiv kluba zbog sumnje da su gostujući navijači sudjelovali u incidentima na utakmici.
Na navedene okolnosti zatražena je izjava od službenog predstavnika kluba Vladimira Lončarića.
Nakon provedenog postupka utvrđena je odgovornost kluba, te se temeljem čl. 12. DP HNS-a klubu izriče disciplinska mjera upozorenje.
Ukoliko se prekršaj ponovi, tj. ukoliko navijači NK „Crikvenica“ budu sudjelovali u bilo kakvim neredima, bilo na domaćem ili gostujućem terenu, klubu će biti izrečena novčana kazna, a u težem slučaju uz novčanu kaznu, klubu će biti izrečena kazna: igranje na svom stadionu bez prisutnosti gledatelja ili zabrane igranja na svom stadionu,
stoji u odluci.

Čudni su disciplinski pravilnici u nižerazrednom nogometu!

Gostujući klub kažnjen je samo upozorenjem zbog toga su navijači gostujuće momčadi prvo pogodili pomoćnog suca kamenom, a onda ga pljuvali.

Domaći klub kažnjen je novčanom kaznom zbog ponašanja gostujućih navijača kao da se utakmica igrala na Rujevici gdje je izgrađen kavez za gostujuće navijače, koji su skloni gađanju i pljuvanju sudaca.

Povrh toga, navijači domaće momčadi (Gemištari) nalaze se izvan ograđenog prostora i njihovo ponašanje tijekom utakmica ne podliježe propisima Zakona o javnom okupljanju.

Ukratko, bilo bi dobro kada bi netko iz HNS-a objasnio čelnicima četvrtoligaša ili trećeligaša u regiji kako da u zadanim uvjetima spriječe ovakve incidente.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.